Το ΄ξερες; Τα κόκκινα φανάρια μας... κάνουν καλό

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο: τα κόκκινα φανάρια μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Το ΄ξερες; Τα κόκκινα φανάρια μας... κάνουν καλό

Όχι, δεν εννοούμε αυτά της περίφημης συνοικίας του Άμστερνταμ. Ούτε βεβαίως τους φωτεινούς σηματοδότες που μας... ανακόπτουν την πορεία και συχνά αγανακτούμε (πάλι φανάρι με έπιασε;).

Αλλά για τα φώτα κόκκινου χρώματος. Τα οποία όπως απέδειξαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Οχάιο, κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία. Εν αντιθέσει το μπλε μας ρίχνει τη διάθεση ενώ το λευκό μας δίνει μια μέτρια διάθεση.

Οι ερευνητές μελέτησαν το φαινόμενο χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα ποντίκια, τα οποία εξέθεσαν σε διαφορετικά χρώματα φωτός και διαπίστωσαν ότι το φως, ανάλογα με το χρώμα του, μπορεί να έχει σημαντική και πολύ διαφορετική επίδραση.
Έτσι, τα ποντικάκια που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από αυτά που βρέθηκαν σε μπλε ή λευκό φως.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους, ιδίως όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές.

Η επίδραση του έγχρωμου φωτός σχετίζεται με τον ρόλο των εξειδικευμένων φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς φακού, τα οποία δεν εμπλέκονται ιδιαίτερα στην όραση. Όμως, ανιχνεύουν το φως και στέλνουν τα σχετικά μηνύματα στον εγκέφαλο, βοηθώντας στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (του λεγόμενου κιρκαδιανού ρυθμού), που κανονίζει πότε ο οργανισμός νυστάζει ή ξυπνάει. Τα ίδια κύτταρα, παράλληλα, στέλνουν μηνύματα στις περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη διάθεση και στο συναίσθημα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved