Μια απίστευτη αλήθεια που δεν ξέρατε για τη θάλασσα

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην παραλία πάρτε μια βαθιά ανάσα: η χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας ίσως δεν διαρκέσει για πάντα.

Μια απίστευτη αλήθεια που δεν ξέρατε για τη θάλασσα


Και αφού βρεθείτε εκεί μην ξεχάσετε να βάλετε αντιηλιακό: η εξαφάνιση της μυρωδιάς συνδυάζεται με τη μείωση της νεφοκάλυψης. Η μοναδική μυρωδιά της θάλασσας οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση διμεθυλοθειαιθέρα ή DMS, ένωσης του θείου που παράγεται από την αποσύνθεση του φυτοπλαγκτόν. Πρόκειται για μια αρωματική χημική ένωση που αντιδρώντας με τoν ατμoσφαιρικό αέρα παράγει θειικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση των νεφών.

Αυτή η τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά σύμφωνα με το econews απειλείται πλέον από την κλιματική αλλαγή καθώς έρευνες συσχετίζουν το φαινόμενο της οξίνισης των ωκεανών με την εξαφάνισή της. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου στην επιθεώρηση Nature Climate Change προειδοποιεί ότι η οξίνιση των ωκεανών θα μειώσει τις εκπομπές του DMS κατά 18% ως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Οι επιπτώσεις από την επακόλουθη μείωση των νεφώσεων θα είναι δραματικές: τα σύννεφα δεν προκαλούν μόνο βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Αντανακλούν επίσης το ηλιακό φως και τη θερμότητα διατηρώντας τη θερμοκρασία της Γης σε ανεκτά επίπεδα.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας Μαξ Πλανκ επιβεβαιώνουν ότι η εντεινόμενη οξίνιση των ωκεανών μειώνει τη νεφοκάλυψη του πλανήτη και οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. "Οι θαλάσσιες εκπομπές DMS αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή θείου στην ατμόσφαιρα και αλλαγές στα επίπεδά τους ίσως μεταβάλλουν τη δυνατότητα του πλανήτη να εκπέμπει πίσω στο διάστημα τη θερμότητα" υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Το συντηρητικό σενάριο της έκθεσης του IPCC για το Κλίμα που υποθέτει αμετάβλητες εκπομπές αερίων προβλέπει αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,1-4,4 βαθμούς Κελσίου ως το 2100. Η μειωμένη νεφοκάλυψη και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι από μόνες τους πολύ αρνητικές προοπτικές. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να μυρίσουν το άρωμα της θάλασσας μόνο σε καταστήματα καλλυντικών.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved