Μύθος όσα γνωρίζατε για το σπανάκι

Αποκαλύφθηκε λάθος που ανατρέπει τα δεδομένα...

Μύθος όσα γνωρίζατε για το σπανάκι

Αν κάθε φορά που σκέφτεστε το σπανάκι σάς έρχονται στο μυαλό μπράτσα σαν αυτά του Ποπάι, τότε μάλλον θα πρέπει να αποβάλλετε αυτή την εικόνα, καθώς, όπως αποδεικνύεται πρόκειται για έναν μύθο.

Κι αυτό γιατί ναι μεν το σπανάκι περιέχει σίδηρο, όχι όμως τόσο πολύ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο «The Half-Life of Facts», η άποψη που θέλει το λαχανικό να είναι τόσο ισχυρό, οφείλεται σε... μαθηματικό λάθος που έκανε Γερμανός επιστήμονας όταν υπολόγιζε την περιεκτικότητά του σε σίδηρο.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου, μαθηματικός Samuel Arbesman, το σπανάκι δεν περιέχει 35mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, όπως ανέφερε στις σημειώσεις του ο Erich von Wolf το 1870, αλλά 3,5mg.

Σύμφωνα με τον Arbesman, ο Γερμανός χημικός είχε υπολογίσει την περιεκτικότητα σε σίδηρο σωστά, αλλά είχε βάλει σε λάθος σημείο την υποδιαστολή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει λανθασμένα η γνωστή αντίληψη για το σπανάκι.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ιστορία του Ποπάι για να τονίσει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να μην επανεξετάζουν τα στοιχεία που τους δίνονται, πολλές φορές για να μην παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο τέτοιου είδους λάθη διαιωνίζονται και οδηγούν σε μύθους τους οποίους πιστεύουν όλοι, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαδίδουν εύκολα ορισμένα «γεγονότα» που μοιάζουν αληθινά και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα ψάξουν βαθύτερα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved