Τα ψάρια και τα θαλασσινά που πρέπει και δεν πρέπει να τρώμε

Φάτε ψάρια και... σώστε τα ψάρια;

Τα ψάρια και τα θαλασσινά που πρέπει και δεν πρέπει να τρώμε


Αυτό σημαίνει ότι για να σώσουμε τους ωκεανούς και την υγεία μας, θα πρέπει να τρώμε περισσότερα ψάρια. Αλλά επιλέγοντας σωστά.

Μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ζωής των ωκεανών, νικώντας την παχυσαρκία και κάνοντας καλό στην υγεία μας. Η θάλασσα δεν είναι μια αστείρευτη πηγή αλιευμάτων, καθώς έχει όρια τα οποία αν ξεπεραστούν, το οικοσύστημα θα καταρρεύσει.

Αν θέλουμε να υπάρχουν ακόμη στις θάλασσες υγιή ψάρια που μπορούμε να τα καταναλώσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι κατάλληλα για το τραπέζι μας, πότε πρέπει να τα τρώμε και ποια πρέπει να αποφεύγουμε.

ΝΑΙ: Σαρδέλες και γαύρος

Ένας απλός κανόνας: Να τρώτε τα μικρά ψάρια

Τι σημαίνει: Τα μικρότερα είδη αναπαράγονται πολύ γρήγορα και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τροφικής αλυσίδας. Στην πραγματικότητα, τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους, με τρόπο βιώσιμο και υγιεινό, όταν αλιεύονται σωστά. Σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται μια τροφή που καταναλώνουμε, τόσο μικρότερο το αποτύπωμά μας στη φύση. Επιπλέον, τα μικρά ψάρια είναι πολύ νόστιμα, είναι φθηνότερα και είναι καλύτερα για τη φύση.

ΝΑΙ: Σκουμπρί

Ένας απλός κανόνας: Να τρώτε τα άγρια ψάρια και όχι τα οργανικά

Τι σημαίνει: Το άγριο σκουμπρί είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε προσμείξεις, γεγονός που το καθιστά μια πολλή καλή επιλογή για εσάς και για τον πλανήτη.

Bonus tip: Προσοχή στα «βιολογικά» θαλασσινά. Πολλά βιολογικά ιχθυοτροφεία, δεν έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοια. Αντί των βιολογικών λοιπόν, ψάξτε για υγιή άγρια ψάρια από ψαράδες που εμπιστεύεστε.

ΝΑΙ: στρείδια, μύδια και χτένια

Ένας απλός κανόνας: Απολαύστε πολλά οστρακοειδή

Τι σημαίνει: Σε γενικές γραμμές, τα οστρακοειδή είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα στρείδια, τα μύδια και τα κυδώνια άγριας εκτροφής, βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής τους, έχουν την τάση να συσσωρεύουν λιγότερες προσμίξεις. Για τα χτένια, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα και πρέπει να αναζητήσετε εκείνα που έχουν αλιευθεί με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ: άγριος σολομός

Ένας απλός κανόνας: Φάτε μεγάλα ψάρια με προσοχή και σπάνια

Τι σημαίνει: Ακριβώς όπως τα πολλά γλυκά θα πρέπει να είναι μια περιστασιακή απόλαυση, το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός. Τα μεγαλύτερα ψάρια χρειάζονται χρόνια για να αναπαραχθούν και τα χρόνια υπεραλίευσης θέτουν πολλά μεγάλα είδη ψαριών σε μεγάλο κίνδυνο.

Επίσης, τα μεγάλα ψάρια που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα, συχνά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων, όπως ο υδράργυρος, διότι συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα (ο άγριος σολομός αποτελεί εξαίρεση και μια υγιεινή επιλογή).

ΌΧΙ: Γαρίδες

Ένας απλός κανόνας: ξεχάστε τις τυχαία αλιευμένες γαρίδες

Τι σημαίνει: Αν θέλετε να τρώτε θαλασσινά και ψάρια υπεύθυνα, πείτε «αντίο» στις γαρίδες, καθώς κατά την αλίευσή τους, στα δίχτυα, πιάνονται πολλά ακόμη πράγματα. Έρευνα έχει δείξει ότι στις ψαριές γαρίδας, περιλαμβάνονται αρκετά κιλά που δεν είναι γαρίδες. Πολλά μέρη από αυτά πέφτουν στο πλοίο, άλλα καταστρέφονται και άλλα ρίχνονται στη θάλασσα. Όταν τρώτε γαρίδες, είστε υπεύθυνοι εν μέρει για αρκετά κιλά από άσχετα αλιεύματα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών και άλλων ψαριών.

Οι γαρίδες εκτροφείου δεν είναι καλύτερη λύση, καθώς έχει βρεθεί πως περιέχουν απαγορευμένα αντιβιοτικά -ακόμη και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο- φυτοφάρμακα και τα κομμάτια εντόμων.

ΟΧΙ: Τόνος Bluefin

Ένας απλός κανόνας: Μην τρώτε ψάρια που είναι υπό εξαφάνιση

Τι σημαίνει: Η υπεραλίευση απειλεί αρκετά είδη ψαριών στον κόσμο. Τα καλά νέα είναι, ότι αν αποφύγουμε τα είδη αυτά τώρα και επιλέγουμε σωστά τα ψάρια που θα έχουμε στο τραπέζι μας, θα μπορούμε μια ημέρα να απολαύσουν τα είδη αυτά ξανά.

ΟΧΙ: Σολομός εκτροφείου

Ένας απλός κανόνας: Φάτε άγρια θαλασσινά

Τι σημαίνει: Το ένα τρίτο όλων των ψαριών που αλιεύονται στον κόσμο, μετατρέπονται σε ιχθυάλευρα ή λάδι. Από αυτό, το 81% πηγαίνει σε εκτρεφόμενα ψάρια όπως ο σολομός. Χρειάζονται 2,30 κιλά άγριων ψαριών για να παραχθεί 0,5 κιλό σολομού εκτροφείου και αυτό δεν είναι ένα ευνοϊκό αποτύπωμα στη φύση. Επίσης, ο σολομός εκτροφείου τείνει να είναι γεμάτος από παρασιτικές ψείρες της θάλασσας, που απαιτούν υψηλές δόσεις τοξικών χημικών.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved