6 λάθη που βλάπτουν τα δόντια

Νομίζετε πως με το απλό βούρτσισμα των δοντιών σας κάνετε το καλύτερο δυνατό για την στοματική σας υγιεινή;

6 λάθη που βλάπτουν τα δόντια

Η εφημερίδα «Daily Mail» αποκαλύπτει τα 6 λάθη που βλάπτουν τα δόντια μας και δίνει λύσεις.

Βούρτσισμα-εξπρες

Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται εντελώς μηχανικά και απίστευτα... γρήγορα! Σύμφωνα με έρευνες σχεδόν ποτέ δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για πάνω από ένα λεπτό ενώ θα έπρεπε να το κάνουμε τουλάχιστον για 2 με 3 λεπτά για να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες.
Λύση: Ξεπεράστε τον σκόπελο είτε χρονομετρώντας το βούρτσισμα των δοντιών με κάποιο χρονόμετρο ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα με χρονόμετρο.
Βουρτσίζετε δυνατά και τα δόντια υποφέρουν
Μπορεί να νομίζετε πως το έντονο και δυνατό βούρτσισμα στα δόντια ωφελεί, όμως μάλλον φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς έτσι καταστρέφεται η αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών μας. Επίσης, με το δυνατό βούρτσισμα, πληγώνουμε τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ούλα μας.
Λύση: Βουρτσίστε τα δόντια σας με προσεκτικές, μαλακές και απαλές κινήσεις. Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις πάνω στα δόντια και ευθείες κινήσεις στην μασητική επιφάνεια. Σε κάθε περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε ιδιαίτερη δύναμη.

Γερά δόντια αν... κοιταχτείτε στον καθρέφτη
Ένα ακόμη λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας: αποφεύγουμε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Και όσο και αν μας απωθεί η εικόνα του στόματός μας γεμάτου οδοντόκρεμα, οι ειδικοί αναφέρουν, πως ο καθρέφτης αποκαλύπτει πολλά για την στοματική μας υγεία (σε ποιο σημείο ματώνουν τα ούλα, που πρέπει να επικεντρώσουμε το βούρτσισμα κ.α.).
Λύση: Κοιταχτείτε άφοβα και αποκτήστε χαμόγελο που θαμπώνει! Παρατηρήστε τα δόντια σας για τυχόν ραγίσματα, για την ύπαρξη ή όχι πλάκας ενώ δώστε έμφαση και στα ούλα. Και πέρα από εντατικό βούρτσισμα, αναφέρετε τα πάντα στον οδοντίατρό σας.


Οδοντικό νήμα; Τι είναι αυτό;
Το οδοντικό νήμα δεν αποτελεί ένα ακόμη βασανιστήριο στο οποίο σας ζητά κάθε φορά να υποβληθείτε ο οδοντίατρός σας. Στην ουσία αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό «εργαλείο» με την οδοντόβουρτσα για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Στα σημεία που δεν μπορούν να φθάσουν οι οδοντόβουρτσες, τα βακτήρια προσκολλώνται, φτιάχνουν αποικίες και παράγουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν την αδαμαντίνη προκαλώντας τερηδόνα.
Λύση: Η μόνη περίπτωση πρόσβασης στα δύσκολα αυτά σημεία των δοντιών είναι το οδοντικό νήμα. Ζητήστε από τον οδοντογιατρό σας να σας δείξει πως θα το χρησιμοποιήσετε και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Έχετε λάθος οδοντόβουρτσα (εδώ και πολύ, πολύ καιρό...)
Κάποιοι πιστεύουν πως μια σκληρή οδοντόβουρτσα θα καθαρίσει καλύτερα τα δόντια σε αντίθεση με τις μαλακές. Πρόκειται για μία ακόμη λανθασμένη θεωρία που δεν ισχύει καθώς ο τρόπος βουρτσίσματος είναι αυτός που κάνει τη διαφορά. Επιπλέον, είθισται τις οδοντόβουρτσές μας να μην τις αλλάζουμε συχνά με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε πρώτης τάξεως κρυψώνες για σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.
Λύση: Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας ποια είναι η καταλληλότερη οδοντόβουρτσα για εσάς. Φροντίστε να την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες ή και νωρίτερα αν δείτε πως έχει φθαρεί. Τέλος, μετά από κάθε βούρτσισμα, θα πρέπει να την ξεπλένετε με καυτό νερό και να την αφήνετε να στεγνώσει μόνη της.


Βουρτσίστε, ξεπλύνετε, τελειώσατε!
Αρκετοί κάνουν το λάθος να μην ξεπλένουν το στόμα τους μετά το βούρτσισμα των δοντιών, φτύνοντας απλά την οδοντόκρεμα. Και ενώ μπορεί η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα να απομακρύνουν τα βακτήρια, ωστόσο αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν από το στόμα και με νερό.
Λύση: Μετά από κάθε βούρτσισμα, ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με άφθονο νερό. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, στην συνέχεια, ξεπλύνετε και με στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved