Cine Αστρολογία: The Hunter

Μια πικρή περιπέτεια με οικολογικές διαστάσεις που θα αρέσει περισσότερο σε Παρθένους, Κριούς Σκορπιούς, Αιγόκερους, Ζυγούς και Υδροχόους, ενώ ίσως... στενοχωρήσει τις πιο ευαίσθητες ψυχές.

Cine Αστρολογία: The Hunter

Η υπόθεση του έργου

Ο Martin David (Willem Dafoe) μισθώνεται από μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για να πάρει γενετικό υλικό από τον τελευταίο «τίγρη της Τασμανίας», με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές. Ύστερα από μια περιπετειώδη περιπλάνηση στα σπάνια τοπία του νησιού αλλά και στις σκοτεινές προθέσεις των ανθρώπων, καταφέρνει να εντοπίσει το στόχο του, με το φινάλε ωστόσο να είναι καταδικαστικό για το όλο εγχείρημα.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Αυστραλέζας Julia Leigh και αποδίδει πικρά τη «σκοτεινή» πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων-προθέσεων και τα συμφέροντα που τις διέπουν, χωρίς να παραλείψει και τους οικολογικούς προβληματισμούς, οι οποίοι είναι συχνό αντικείμενο των δημιουργών της μακρινής ηπείρου.

Μεγάλο ατού της ταινίας, πέρα από την μεστή παρουσία του Willem Dafoe, είναι τα γυρίσματα στο σπάνιο περιβάλλον της Τασμανίας.

Για την συγγραφέα Julia Leigh, η οποία γεννήθηκε το 1970, δεν μπορώ να γράψω κάτι συγκεκριμένο, αφού ατυχώς δεν δίνεται καν η ημερομηνία της γέννησης της.

Ο σκηνοθέτης

Ο David Nettheim ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω και ο Ήλιος του σχηματίζει ένα τ-τετράγωνο με τον Ουρανό στο Ζυγό και την Έριδα στον Κριό, κάτι που τον χρίζει αυτομάτως λάτρη του ιδιαίτερου ή του απροσδόκητου αλλά και των θεμάτων που άπτονται της τεχνολογίας. Μάλιστα μια πιο προσεκτική εξέταση του χάρτη του αφήνει να εννοηθεί πως τον λειτουργεί και στην αστρική (sidereal) διάσταση του, ως ένας Τοξότης δηλαδή με τον Ουρανό στην Παρθένο και τον τροπικό Άρη στους Ιχθύες να συμπληρώνει το σκηνικό, με την αγωνιστική και «κυνηγιάρικη» διάθεση του, τουλάχιστον όπως απορρέει από τις συγκεκριμένες όψεις του. Θα μπορούσε λοιπόν άνετα να είναι ο... ιθύνων νους της Red Leaf, της εταιρείας που μισθώνει τον «Κυνηγό» αλλά στην ταινία έχει μάλλον κόντρα ρόλο, ρίχνοντας τελικά το βάρος στην... αντίσταση! Επιπλέον, σίγουρα ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων κάτω από οριακές συνθήκες, ενώ επιπλέον η διάθεση του να ασχοληθεί με ένα θέμα όπου «παίζει» ένα εξαφανισμένο είδος βάζει στο «πλάνο» και τον Χείρωνα (στον Κριό), που φαίνεται να έχει μια στενή σχέση με οτιδήποτε το παρελθοντικό και ο οποίος στον γενέθλιο χάρτη του σχηματίζει τετράγωνα με τον Ήλιο και κυρίως με την Αφροδίτη.

Η ταινία δεν είναι από αυτές που όταν βγαίνεις έξω από την αίθουσα χαμογελάς, κάτι όμως που είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη Σελήνη του σκηνοθέτη (στα όρια Παρθένου-Ζυγού, σε σύνοδο με τον Πλούτωνα).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ως προς την απόδοση του σεναρίου εντοπίζεται στην αντίθεση του Δία (στο Σκορπιό) με τον Κρόνο (στον Ταύρο), Εδώ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ουσία του έργου, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις εντυπωσιακές σκηνές, χωρίς να αδικήσει καμία από αυτές τις πλευρές και ίσως ο χρόνος διάρκειας της ταινίας (102΄) δεν ήταν αρκετός για να τις καλύψει όλες.

Ο ηθοποιός

O Willem Dafoe ανήκει στο ζώδιο του Καρκίνου αλλά με τόσα «Ουράνια» στοιχεία στο χάρτη του θα μπορούσε άνετα να «περάσει» και ως Υδροχόος. Εξ άλλου εκτός από την σύνοδο Ήλιου-Ουρανού, έχει τον Ωροσκόπο του στο ζώδιο, κάτι που τον καθιστά ιδανικό πρωταγωνιστή κάθε σεναρίου που έχει πρώτον κοινωνικούς προβληματισμούς και δεύτερον ένα «ιδιόμορφο» φινάλε. Θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ ιδιαίτερο σταρ σε μια ανάλογα ιδιαίτερη ταινία και από αυτήν την άποψη το μείγμα είναι πετυχημένο.

Ακόμη έχει την Σελήνη του στην Παρθένο, δηλαδή πιθανότατα στο ίδιο ζώδιο με αυτό του σκηνοθέτη, κάτι που συμβάλει σε μια καλή χημεία.

Προορισμένος να υπερασπίζεται τους αδυνάτους ή τους ιερούς σκοπούς, «εφαρμόζει» στην ταινία την γενέθλια σύνοδο Άρη-Δία σο Λέοντα και τον 7ο οίκο. Η συμμετοχή της Εστίας (Vesta) στο όλο σχήμα ενδέχεται να σχετίζεται με το οικολογικό μήνυμα της ταινίας αλλά αυτό είναι κάτι που ακόμη τελεί υπό έρευνα και επιπλέον θα μπορούσε να πει κανείς ότι «καλύπτεται» στο χάρτη του από την Σελήνη του αλλά και τους τέσσερις πλανήτες στον 6ο οίκο και τον Καρκίνο. Πολύ αντιπροσωπευτικός της αποστολής του είναι πάντως και ο Κρόνος του στο Σκορπιό και τον 9ο οίκο, ο οποίος αποδίδει άριστα το νόημα μιας επαγγελματικής αποστολής, που εξελίσσεται... όπως ακριβώς θα ήθελε ο πλανήτης στο ζώδιο που φιλοξενείται!

Για περισσότερες λεπτομέρειες (φωτογραφίες κάστινγκ κλπ) μπορείτε να ανατρέξετε στο επίσημο site της ταινίας.

David Nettheim, 31/12/1969, Adelaida, Australia

Willem Dafoe, 22/7/1955, 19:30, Appleton, Wisconsin



*Αν μετά το σινεμά έχετε διάθεση για διάβασμα, ρίξτε μια ματιά εδώ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved