Cine Αστρολογία: Papadopoulos and Sons

Μια κωμωδία, που θα αρέσει περισσότερο σε Τοξότες, Διδύμους, Υδροχόους Λέοντες, Ταύρους, Σκορπιούς, Καρκίνους αλλά και σε όσες ή όσους... διαπνέονται από το «ελληνικό δαιμόνιο»!

Cine Αστρολογία: Papadopoulos and Sons

Η υπόθεση του έργου

Ο «καθώς πρέπει» επιχειρηματίας Χάρης Παπαδόπουλος (Stephen Dillane) χρεοκοπεί εξ αιτίας της κρίσης και αναγκάζεται να καταφύγει με την οικογένεια του στο μόνο ακίνητο που γλίτωσε από τις κατασχέσεις, αφού το κατέχει εξ ημισείας με τον... ελαφρώς μποέμ αδελφό του, τον Σπύρο Παπαδόπουλο (Γιώργος Χωραφάς). Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται ένα παροπλισμένο fish' n' chip εστιατόριο και τα δύο αδέλφια ξανανοίγουν την επιχείρηση, μέσα σε ένα κλίμα σπαρταριστών επεισοδίων, στα οποία συμμετέχουν... όλα τα μέλη της οικογένειας, χωρίς φυσικά να λείπει και μια ιστορία αγάπης, από αυτές που ενώνουν δύο διαφορετικούς κόσμους. Η Κέιτι (Georgia Groom), η κόρη του Χάρη, φλερτάρει με τον γιο του Χασάν, του βασικού ανταγωνιστή της γειτονιάς που ειδικεύεται στα κεμπάπ!

Η αρχική «ξινίλα» του Χάρη, θα παραχωρήσει σταδιακά τη θέση της στη βεβαιότητα πως τελικά στη ζωή αξίζουν τα «μικρά» καθημερινά πράγματα, ένα δίδαγμα εξαιρετικά επίκαιρο για όλους μας...

Ο Μάρκος Μάρκου είναι ένας πολυτάλαντος Υδροχόος, Κυπριακής καταγωγής και πολιτογραφημένος Βρετανός, που με το Papadopoulos and Sons την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους κατάφερε ήδη να κερδίσει το Βραβείο κοινού στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας, έχει «μέσα του» τα στοιχεία που τον ενέπνευσαν και τον ώθησαν στην δημιουργία της, δίνοντας «τροφή» και στην συγκεκριμένη στήλη του astrology.gr. Γιατί πέρα από την παρουσίαση ενός κινηματογραφικού δρώμενου, το θέμα εδώ είναι η «δημιουργική προβολή» των δεδομένων ενός ωροσκοπίου, κάτι που χαρακτηρίζει συνολικά τους δημιουργούς και μας δίνει ένα καλό «πάτημα» για να πράξουμε αναλόγως. Η αξιοποίηση του «ενεργειακού υλικού» μας, μέσω της παραγωγής ενός συγκεκριμένου έργου, μας βοηθά να αποτρέψουμε μια ενδεχομένως ανεπιθύμητη εκδήλωση του σε κάποιον άλλο τομέα. Αυτό είναι το «μήνυμα» του Cine Αστρολογία, ενώ επιπλέον οι φίλοι της Αστρολογίας παίρνουν μια ιδέα για τον εν δυνάμει τρόπο λειτουργίας των ζωδίων, των πλανητών και των όψεων που σχηματίζουν.

Κατ' αρχήν, αστρολογικά, το θέμα μιας χρεοκοπίας «πατάει» πάνω στον άξονα Ταύρου-Σκορπιού με τον Πλούτωνα να είναι συνήθως ένας βασικός εμπλεκόμενος κι εδώ ο Μάρκος Μάρκου έχει σίγουρα τις «άκρες», που του επιτρέπουν να χειριστεί και να αποδώσει μια ανάλογη υπόθεση.

Η Σελήνη του στο Σκορπιό είναι από μόνη της μια ένδειξη μηδενισμού και αναγέννησης αλλά σε αυτήν έρχονται να προστεθούν ο Κρόνος στον Ταύρο, ο Άρης επίσης στο Σκορπιό και το τρίγωνο του Ήλιου του με τον Πλούτωνα, ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχει και ο Δίας από τον Τοξότη.

Κι αν η συγκεκριμένη Σελήνη συμβάλλει σε μια σατιρική οπτική, το όλο κλίμα της ταινίας (επιχειρήσεις, συγγενολόι κλπ) θυμίζει έντονα... Τοξότη, κάτι διόλου παράξενο αν αναλογιστούμε ότι ο σκηνοθέτης της έχει ακόμη την Αφροδίτη και τον Ποσειδώνα στο ζώδιο.

Το Papadopoulos and Sons είναι μια συμπαραγωγή με τον αδελφό του -και Λέοντα- Ανδρέα (Andrew Markou), μια λεπτομέρεια που σίγουρα δένει με το σενάριο της ταινίας, ενώ παράλληλα πιστοποιεί την φυσική έλξη μεταξύ του Υδροχόου και του Λέοντα.

Ο «από τα ψηλά στα χαμηλά κι απ' τα πολλά στα λίγα» Stephen Dillane, ανήκει στο ζώδιο του Τοξότη, έχοντας ακόμη δύο πλανήτες στο ζώδιο, τον Ερμή και τον Κρόνο. Η σύνοδος του τελευταίου με τον Ήλιο ταιριάζει άψογα στην εικόνα ενός «σοβαρού» επιχειρηματία αλλά δεν θα μπορούσε να μην έχει στον γενέθλιο χάρτη του κι ένα έντονο «άρωμα» Σκορπιού. Στην περίπτωση του, η Σελήνη (ομοζωδιακή με αυτή του σκηνοθέτη) συνοδεύεται από την Αφροδίτη και τον Ποσειδώνα (σε σύνοδο, οι δυό τους), ενώ ο Πλούτωνας από την Παρθένο σχηματίζοντας ένα ανοικτό τετράγωνο με τον Ήλιο, βάζει τη δική του σφραγίδα σε ένα θέμα μηδενισμού-επανεκκίνησης.

Ο Γιώργος Χωραφάς είναι επίσης Τοξότης αλλά μάλλον έχει αναλάβει να εκφράσει επί της οθόνης την Υδροχοϊκή πλευρά του σκηνοθέτη και του σεναρίου, αφού ο ρόλος του συνιστά την μεγάλη έκπληξη-ανατροπή για την οικογένεια του Χάρη. Σε αυτό τον βοηθά καταλυτικά ο Άρης του στον Υδροχόο, όπως επίσης και η «μποέμ» Σελήνη του στο Λέοντα.

Σημειωτέον ότι είναι ο τρίτος της «παρέας», που έχει στο γενέθλιο χάρτη του μια κύρια όψη Άρη-Δία, μια όψη που διεκδικεί με αξιώσεις την ιδιότητα της «συγκολλητικής ουσίας» μεταξύ των συντελεστών της ταινίας και πρακτικά εκφράζει το «ελληνικό δαιμόνιο», δηλαδή την άγνοια κινδύνου που προσωποποιείται κυρίως στον Σπύρο. Ο Μάρκος Μάρκου έχει σύνοδο Άρη-Δία, ο Stephen Dillane αντίθεση, ενώ ο Γιώργος Χωραφάς τετράγωνο. Κι αυτή η ενότητα δικαιολογεί πολλά σε σχέση με το ενθουσιώδες σκηνικό του «πάμε κι όπου μας βγάλει», το οποίο διαπνέει όλη την ταινία.

Όσο για την Georgia Groome, είναι μια Υδροχόος με Σελήνη στον Ταύρο και τον Πλούτωνα στο Σκορπιό να σχηματίζει ένα τ-τετράγωνο με τα δύο Φώτα. Πάλι δηλαδή «παίζει» δυνατά το θέμα τέλος-νέα αρχή, πάνω στον καμβά του άξονα Ταύρου-Σκορπιού. Επιπλέον βέβαια, η «Κέιτι» είναι επιφορτισμένη και με μια σκανδαλιστική ιστορία αγάπης, εντελώς αντιπροσωπευτική με τα δεδομένα του γενέθλιου χάρτη της. Γιατί μια σύνοδος Αφροδίτης-Άρη στον Αιγόκερω, τα... έχει αυτά!

Περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες κλπ, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της ταινίας.






*Αν μετά το σινεμά έχετε διάθεση για διάβασμα, ρίξτε μια ματιά εδώ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved