Το astrology.gr πηγαίνει θέατρο

Τα «Χάρτινα Λουλούδια» του Egon Wolff φτιάχνουν οι Κατερίνα Λέχου και ο Άρης Σερβετάλης

Το astrology.gr πηγαίνει θέατρο

Τα «Χάρτινα Λουλούδια» του Egon Wolff φτιάχνουν οι Κατερίνα Λέχου και ο Άρης Σερβετάλης επί της σκηνής του Θεάτρου Ιλίσια, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, εκπλήσσοντας τους θεατές με το υποβλητικό περιβάλλον που δημιουργούν.

Ένα όνειρο με σκηνές εφιάλτη ή αλλιώς ένας εφιάλτης με στιγμές ονείρου!

Αυτός είναι και ο στόχος του σκηνοθέτη, Κώστα Φιλίππογλου που στήνει μια παράσταση καθαρόαιμου σωματικού θεάτρου σε μετάφραση της ικανότατης Εύας Μπίθα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του βραβευμένου Γιάννη Μετζικώφ και η ιδιαίτερη μουσική των Lost Bodies ντύνουν την ιστορία όσο πιο διακριτικά και ουσιαστικά γίνεται ενδυναμώνοντας τα δραματουργικά της στοιχεία.

Πεδίο σύγκρουσης, το σκοτεινό –και δικαίως- σπίτι της ηρωίδας φωτισμένο από την Μελίνα Μελίνα Μάσχα…

Η αγαπημένη μας Υδροχόος, Κατερίνα Λέχου, γνώστη και ως στωική μητέρα, Ελένη, στη σειρά «Το Νησί» και παλαιότερα ως Βίκυ - Στέλλα στην σειρά «Είσαι το Ταίρι μου», ερμηνεύει μια κομψή σαραντάρα, πολιτισμένη, εκλεπτυσμένη, ειλικρινής αλλά και παγιδευμένη στην ρουτίνα και τις νευρώσεις της πραγματικότητας. Ο Άρης της στο ζώδιο του Ζυγού δεν είναι παρά αρωγός προς αυτήν την κατεύθυνση. Η παθητικότητα, η υποχώρηση, που συνοψίζεται στη φράση που επαναλαμβάνει κάθε τόσο μέσα στο έργο: «Γιατί να με πειράζει;», είναι αποτέλεσμα μιας ανάγκης για αρμονία και αποδοχή. Ο Ζυγός επιθυμεί να είναι αρεστός και να τα έχει καλά με όλους!

Συγχρόνως, ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης στον Σκορπιό την παρασύρει σε μια αναπόφευκτη εγκατάλειψη κάθε κτισμένης αλλά και με σαθρά θεμέλια ισορροπίας, που μετατρέπεται σε κινούμενη άμμο. Δεν την πειράζει να τσαλακωθεί σαν χάρτινη ηρωίδα, αν κάπου στο βάθος διαφαίνεται για εκείνην η πηγή του νερού. Ο Σκορπιός απαιτεί την ριζική μεταβολή και τα μαθήματα όταν γκρεμίζεται ο σταθερός κόσμος που νομίζεις ότι έχεις, είναι πάντα σκληρά.

Στα «Χάρτινα Λουλούδια» την ουτοπική της ισορροπία κλονίζει ένας περιθωριακός, απελπισμένος άστεγος, ο Μπαρακούντα, ο οποίος με πρόσχημα τη βοήθειά του να της κουβαλήσει τα ψώνια, εισβάλλει στο σπίτι και τη ζωή της. Ένας τύπος περίεργος, ασυνήθιστος, πονηρός και άκαρδος που ενώ την προκαλεί, συγχρόνως αντικρούει κάθε προσπάθειά της για μια ουσιαστική επαφή.

Μπαρακούντα, ο ταλαντούχος και αεικίνητος Άρης Σερβετάλης, που είναι γεννημένος στο μεταίχμιο Τοξότη – Αιγόκερω και βάζει του δικούς του Δεσμούς της Σελήνης ακριβώς ανάποδα από εκείνους της ηρωίδας, (Β.Δ Σκορπιός – Ν.Δ Ταύρος).

Για εκείνον ο μηδενισμός είναι ένα εισιτήριο προς το μέλλον. Χρησιμοποιώντας δραστικά το Πλουτώνιο στοιχείο του Β. Δεσμού αλλά και του τετραγώνου του Ερμή (στον Αιγόκερω) με τον Πλούτωνα στο Ζυγό ανατρέπει και αποδομεί ολόκληρη την πραγματικότητα της δοτικής Εύας που ικετεύει σχεδόν για λίγη τρυφερότητα. Εκμεταλλεύεται την φανερή αδυναμία της, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, αφήνοντας το ταυ-τετράγωνο Αφροδίτης – Κρόνου –Ουρανού να κάνει τη δουλειά του. Κυκλοθυμικός, σκληρός και αδιάφορος, αρνείται να επικοινωνήσει σε βάθος και κρύβεται από τον ίδιο του τον εαυτό, καθρεφτίζοντας με σπουδή τις ακραίες τάσεις των δύο αργών πλανητών. Δείχνει να έχει μια χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνδυασμένη όμως με μια αυθάδη προκλητικότητα. Βασανίζει το «θύμα» του, βγάζοντας κοροϊδευτικά τη γλώσσα στα φαντάσματα του.

Τα «Χάρτινα λουλούδια» του Χιλιανού συγγραφέα Egon Wolff, Κριού – γεννημένου στις 13.4.1926 στο Σαντιάγκο, είναι γεμάτα συμβολισμούς, κάτι διόλου παράξενο από τη στιγμή που στο γενέθλιο χάρτη του ο Ποσειδώνας στο Λέοντα σχηματίζει κύριες όψεις με τον Ήλιο, τον Δία και τον Κρόνο.

Ειδικά η θέση του τελευταίου στο Σκορπιό στοχεύει σε μια πικρή αλλά και ρεαλιστική αποκρυπτογράφηση του βάθους της ανθρώπινης ψυχής.

Το έργο του βουτάει μέσα στον παράλογο κόσμο και βλέπει την προσπάθεια των ανθρώπων να νικήσουν τους φόβους τους.

Στον γενέθλιο χάρτη του η σύγκρουση-σύνθεση ανάμεσα σε μια «τελειότητα» συμβατή με τα κοινωνικά «πρέπει» και το πεινασμένο συναίσθημα, απεικονίζεται στον άξονα των Δεσμών της Σελήνης, ο Νότιος στον Αιγόκερω και ο Βόρειος στον Καρκίνο.

Επιπλέον, οι δύο πρωταγωνιστές αποτυπώνουν εμφατικά το δυναμικό τετράγωνο της γενέθλιας Σελήνης του στον Ταύρο με τον Άρη στον Υδροχόο. Η Εύα «είναι» η Σελήνη και ο Μπαρακούντα «είναι» ο Άρης.

Συστήνεται σε όλους τους απαιτητικούς θεατές, με έμφαση σε Κριούς, Ζυγούς, Διδύμους, Υδροχόους, Σκορπιούς, Ταύρους αλλά και όσες ή όσους έχουν τον άξονα των Δεσμών της Σελήνης σε δίπολο Γης-Νερού.

Θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα, τηλ. 210 7210045)

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 21:15

Εισιτήρια: 16€, φοιτητικό - ανέργων 12€



Odette Swan


*Αν μετά το θέατρο έχετε διάθεση για διάβασμα, ρίξτε μια ματιά εδώ.
©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved