Τι φταίει και κάθε Πάσχα αισθάνομαι θλίψη;

Γιατί εντείνονται τα αρνητικά συναισθήματα τις γιορτινές μέρες;

Τι φταίει και κάθε Πάσχα αισθάνομαι θλίψη;

Aπαντά η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Οικονομική κρίση
Πρώτη στη λίστα της φετινής χρονιάς έρχεται η οικονομική κρίση και οι ανησυχίες που φέρνει. Το κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας, οι δυσοίωνες παγκόσμιες προβλέψεις, το οικονομικό «στρίμωγμα», ακόμα και όταν κανείς δεν έχει χάσει τη δουλειά του είναι αρκετοί λόγοι για να ανησυχεί κανείς για το άμεσο μέλλον.
Και βέβαια, τις μέρες των γιορτών που επιθυμεί κανείς να ξοδέψει περισσότερα για τον εαυτό του, για τα αγαπημένα του πρόσωπα έρχεται αντιμέτωπος με τον ισχνό προϋπολογισμό του και τη συνειδητοποίηση ότι αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Όλαι- συντελούν στην αίσθηση της δυσφορίας, που υφίσταται για αντικειμενικούς λόγους και εξαπλώνεται και στη συναισθηματική σφαίρα.

Αβεβαιότητα και συγκρίσεις
Πολλές φορές η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια υπενθύμιση για την αβεβαιότητα που υπάρχει σε διάφορους τομείς: επαγγελματικό, οικονομικό, οικογενειακό, φιλικό, κ.ο.κ.. Στις γιορτές, που ευνοούν τις συναθροίσεις, γίνονται και πολλές συγκρίσεις: του πώς είμασταν παλιά, πώς ήταν η κατάσταση παλιά, τι έχει αλλάξει φέτος, τι δεν είναι ικανοποιητικό, τι έχουν ή κάνουν οι άλλοι που δεν έχουμε ή κάνουμε εμείς και με την ευκαιρία που τους συναντάμε κάνουμε τη σύγκριση. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η νέα χρονιά αρχίζει κανείς να κάνει τον απολογισμό του και συχνά να αισθάνεται ότι κάποια πράγματα που θεωρούσε δεδομένα είναι αβέβαια, ή κάποιες προσδοκίες του φαίνονται πολύ απόμακρες.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved