Προβλέψεις για το Χρηματιστήριο 5/9

Η εβδομάδα που πέρασε μας πρόσφερε μια ακόμα επιτυχία
Παπασταύρου Λίντα
Προβλέψεις για το Χρηματιστήριο 5/9

από το Γ. Μπαρδόπουλο

20090515_John_Bardopoulos

201108_29-09_02_GD

Πριν από μερικές μέρες ο νέος υπουργός οικονομικών είχε πει ότι «έβαλε πάτο στο βαρέλι», ότι «ρισκάρισε την πολιτική του καριέρα» και αλλά…. Δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτά αλλά στη πορεία, ενδέχεται, (πρέπει να προσθέσουμε το ενδέχεται) να αποδειχτεί στο πρώτο λάθος και στο δεύτερο σωστός. Επίσης, οι εκτιμήσεις που έχουμε πει στο περασμένο δελτίο μας, είναι δημοσιευμένες στον έντυπο τύπο, από την 1/8ου. Σαν αστρολόγοι που σεβόμαστε τις απόψεις μας, κυρίως τις αστρολογικές μας γνώσεις, δεν ήταν δυνατόν να αλλάζουμε ευκαιριακά τις προβλέψεις μας οι οποίες είναι συντεταγμένες πλέον των 4 μηνών. Βέβαια, θα μου πείτε το συν 14,37% το θέλαμε όλοι. Εδώ να ξαναπώ ότι, θα ηταν πολύ υγιές να υπάρχει και έτερος αστρολόγος που να εχει ικανότητες για δημοσίευση έγκυρων προβλέψεων για το χρηματιστήριο. Και να συνεχίσω, θα μπορούσα πολύ εύκολα να έχω τοποθετηθεί καθώς όλο το περασμένο σαββατοκύριακο βοούσε η αγορά. Οι έμπειροι και επαγγελματίες αφουγκράζονταν την επερχόμενη κίνηση. Αστρολογικά όμως δεν μπορούσε να εχει συνεχεία, γι΄ αυτό και ο τίτλος από την αρχή της μέρας ήταν το «Το παραμύθι πάει σύννεφο και κάποιοι κλείνουν συμφωνίες! Άγαθα παιδία ….». Στην συνεχεία το απόγευμα, αμέσως μετά την «επιτυχή» συνεδρίαση ακολούθησε το σχόλιο μου για την εντυπωσιακή κλοπή. Το αν θα το πει κάποιος δημοσίως, από πριν ότι ενδέχεται κλοπή από θεσμοθετημένα κρατικά όργανα, κρύβει και κάποιες διώξεις. Εμείς το είπαμε όσο πιο απλά και κατανοητά ήταν δυνατόν. Όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από λέξεις το μήνυμα το είχαν πάρει.

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα έχουν αρχίσει σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι έλεγχοι από την Black Rook και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα καθώς τίποτα από ό, τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει, αλλά έχει καταφέρει να χρεώσει επιτυχώς την Ελλάδα. Σε άμεση συνέντευξη τύπου ο υπουργός οικονομικών απέτυχε να πείσει σημαντικότατο ποσοστό οικονομικών και μη δημοσιογράφων ότι η διακοπή ήταν προγραμματισμένη κι ότι υπάρχει εκβιασμός για την 6η δόση καθώς, όπως λένε, δεν θα πάρουμε ούτε και την 5η .

Η μια αποτυχία μετά την άλλη, στου κασίδη το κεφάλι κάποιοι προσπαθούν να χρεώσουν όσο γίνεται περισσότερο την πατρίδα μας, ώστε να ξοφλήσουμε το χρέος μας μετά από εκατοντάδες χρόνια. Μην νομίζεται ότι θα μας χαρίσουν τον ορυκτό μας πλούτο. Αυτός θα πουληθεί πυρ παρά μαζί με τη απαξίωση της Ελληνικής ανωτέρας τάξης που δεν εχει πειστεί για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών. Από την σχετική στήλη «έγκυρου και έγκριτου παπαγάλου» ακούν τα σχολιανά τους οι «κατέχοντες» τύπου «ώρα να βάλουν λεφτά αυτοί που έχουν … Πρέπει να δράσουν οι έλληνες καπιταλίστες που διατηρούν περί τα 90 δις ευρώ στην αλλοδαπή καθώς απομυζούν τον πλασματικό πλούτο που απόκτησαν τα 15 τελευταία χρόνια σε βάρος των υπόλοιπων ελλήνων». Ο παροξυσμός συνεχίζεται επίσης με ανάλογους τίτλους αυτό το σαββατοκύριακο που πέρασε «αναζητώντας έλληνες καπιταλίστες….», καθώς, «όσο οι δικοί μας δεν τολμούν, οι ξένοι θα καρπώνονται τις υπεράξιες …». Βέβαια, να μην συνεχίσω τώρα, καθώς τα «μαργαριτάρια» είναι πολλά, σημαντικά και ατελείωτα. Ανάλογες και οι σκέψεις για τις προθέσεις του συντάκτη. Απλά, οι σημερινές υπεράξιες που λεει ο έγκυρος και έγκριτος σχολιαστής είναι πτωτικές. Και εκεί θα πρέπει να πείσει, ότι είναι ανοδικές, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν σωστά και λογικά επιχειρήματα από πλευράς του σχολιαστή!

Σε κάτι τέτοια σχόλια θα σταθεί ο ιστορικός του αύριο καθώς θα ερμηνεύει με κοινωνικοπολιτικά κριτήρια την κρίση στην πατρίδα μας, τις επερχόμενες εκλογές, την κοινωνική έκρηξη που μεθοδεύουν πολιτικοί γόνοι μαζί με την σημερινή πιθανότητα της ελληνικής πτώχευσης, που ενδέχεται να συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη κρίση την Ευρώπη, αν δεν πουλήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως μας έχουν παροτρύνει πολλάκις πολιτικοί από το 4ο Ράιχ. Η σημαντική ημερομηνία θα φανεί, (όπως έχω πει στο προηγούμενο δελτίο αλλά και έχει δημοσιευτεί στον έντυπο τύπο από την 1/8ου), έχω τονίσει ότι η 18/9 είναι κομβική ημερομηνία ακόμα και για πιθανότητα προσφυγής στις λαϊκές εντολές ή και να μπει μυστικό χρονοδιάγραμμα της ελληνικής πτώχευσης, (ακόμα και να προσφύγουμε σε εκλογές, ακόμα και να βγούμε με αυτοδύναμη ή οικουμενική κυβέρνηση).

Να πάμε στη παραπάνω εικόνα και να διαπιστώσουμε ότι τα επιστημονικά δεδομένα, παρόλη την φούσκα και κλοπή της Δευτέρας, εξακολούθησαν να υπακούουν στις αστρολογικές εντολές (!). Τεχνικά, πάντα, ήταν αναμενόμενη να γίνει κάποια στιγμή ανοδική αντίδραση. Για να μπορεί να έχει συνεχεία η πτώση καθώς η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξης του ελληνικου κεφαλαίου. Πχ την Τρίτη ο τζίρος ήταν στα 120 εκατομμύρια ευρώ, την Τετάρτη ήταν στα 50 εκατομμύρια. Κάπου εκεί στα 50 εκατομμύρια κοντά και την Πέμπτη. Έχουμε και υπολογίζουμε, Δευτέρα 80, + Τρίτη 120 +, Τετάρτη 50 +, Πέμπτη 50= 300 εκατομμύρια σε τέσσερις μέρες. Αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά τα χρήματα, δεν είναι από το έξυπνο χρήμα που θέλει να τοποθετηθεί στα χαμηλά. Είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι κάποιοι, (σύμφωνα με την γνώμη μου και μόνο) ξεφόρτωσαν σε μια αναπάντεχη ευκαιρία καθώς αντιλήφτηκαν την αβάντα που γινόταν εκείνη την μέρα. Όσοι έχουν απορίες μπορούν να δουν το άρθρο μου, στις 29/8ου, όπου κάνω σχολιασμό για την φούσκα και κλοπή που πραγματοποιήθηκε.

Από την έγκυρη εφημερίδα Καθημερινή, σας παραθέτω δυο ρεπορτάζ από έγκυρο δημοσιογράφο που δημοσιεύτηκαν χτες.

«Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησαν στο Χ.Α.

Η εκρηκτική άνοδος της περασμένης Δευτέρας, αφορμή για ένα οδοιπορικό στις παλιές καλές ημέρες του Χρηματιστηρίου Αθηνών» του Ανέστη Ντόκα

Η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος (14,37%) στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα με την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank. Τουλάχιστον, η σημερινή γενιά των επενδυτών δεν είχε βιώσει τέτοια εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τη μετοχή της Alpha Bank να κλειδώνει στο limit up (30,00%) και τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 29,12% να συμπαρασύρει όλη την αγορά. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι μόνο στη συνεδρίαση της Δευτέρας η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Τέτοια εικόνα η αγορά είχε να ζήσει τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατεγράφησαν κυρίως στις δεκαετίες του '80 και του '90 όπου οι πολιτικές εξελίξεις επηρέαζαν τις αγορές (όχι όπως γίνεται σήμερα με αντίστροφο τρόπο). Επίσης εκείνα τα χρόνια η εικόνα της αγοράς δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή καθώς οι μετοχές ήταν ελάχιστες και η κεφαλαιοποίηση βρισκόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ακόμη, η καθημερινή ρευστότητα που εισερχόταν στο σύστημα ήταν μερικά εκατομμύρια δραχμές.

Μιλώντας με χρηματιστές που έζησαν τη μεγάλη άνοδο του Χ.Α. και αναζητώντας τις αιτίες που προκάλεσαν τη φρενίτιδα αγοράς των μετοχών θα πρέπει να γυρίσουμε 24 χρόνια πίσω, στο οικονομικό έτος 1987. Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς κατεγράφησαν 7 ρεκόρ ανόδου για τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη. Οπως δηλώνει στην «Κ» ο χρηματιστής κ. Κώστας Πεντεδέκας «εκείνη τη χρονιά ζούσαμε ένα παγκόσμιο γεγονός, ήταν η εποχή που αναλάμβανε τα ηνία της FED ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν και άρχισε να κόβει δολάρια και να μειώνει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αγορές να κινούνται με μεγάλη ορμή ανοδικά». Οπως θυμάται ο κ. Πεντεδέκας «εντός συνόρων διανύαμε τη δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και η αγορά διψούσε για επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα η χώρα αύξανε τον δανεισμό της διεθνώς».

Τουλάχιστον δύο μεγάλες ανόδους σημείωσε η αγορά το α΄ τρίμηνο του 1990. Εκείνη τη χρονική περίοδο η χώρα μας με πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε υποβάλει αίτημα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, που κέρδισε τελικά η Ατλάντα. Το Χ.Α. εκείνη τη χρονική περίοδο διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 1.000 μονάδων με περισσότερες από 70 εισηγμένες να βρίσκονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στη δεκαετία του 2000 τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους συναντούμε το 2008. Αξίζει να τονίσουμε ότι τα ξένα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στο Χ.Α. πριν από την έναρξη της εγχώριας ύφεσης, είχαν διοχετεύσει την τριετία 2005-2007 περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ενώ οι εισηγμένες, εκμεταλλευόμενες το θετικό κλίμα του Χ.Α. μέχρι και τον Νοέμβριο του 2007 που ξεκινά η κατακρήμνιση της αγοράς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είχαν αντλήσει μέσω των αυξήσεων κεφαλαίων την πενταετία 2005-2009 περισσότερα από 32 δισ. ευρώ.

Στις 10 Μαΐου 2010, όταν γίνεται γνωστή η υπαγωγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καταγράφεται άλλη μία εκρηκτική άνοδος 9,13% με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.779,30 μονάδες που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης εκείνη την μέρα έφθασε μέχρι και τις 1.796,83 μονάδες (+10,18%), με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει τα 333,70 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής της ισχυρής ανόδου -που ήταν η 13η στη σειρά- ήταν η Εθνική που έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 6,89% στα 12,11 ευρώ, ενώ πάνω από 9,3 εκατ. μετοχές άλλαζαν χέρια. Μεγάλα ημερήσια κέρδη σημείωναν εκείνη την ημέρα η Eurobank (15,38%), η Πειραιώς (14,62%) και η Alpha Bank (12,94%). Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν ποτέ το Χ.Α. λόγω και της χαμηλής εμπορευσιμότητας των μετοχών δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα μεγάλα κέρδη της μιας ημέρας, τα οποία συνήθως εξατμίζονταν στις 2 με 3 επόμενες συνεδριάσεις Ιστορικό ρεκόρ ζημιών για τις εισηγμένες του Αν. Ντόκα).

Στα όριά τους έχουν φθάσει πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις, αφού δίνουν καθημερινά μάχη με τον χρόνο για να επιβιώσουν. Η εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου του 2011 επιβεβαιώνει την εικόνα επιχειρηματικής εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται από δυνητικούς πελάτες ή προμηθευτές ως επισφαλείς μονάδες που μπορεί να τους συμπαρασύρουν και να τους εγκλωβίσουν σε ανεπιθύμητες εξελίξεις. Οι συνολικές ζημίες ύψους 4,393 δισ. ευρώ που εμφάνισαν οι εισηγμένες το πρώτο εξάμηνο του 2011 αποτελεί νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο Χ.Α. μετά τις ζημίες ύψους 2,928 δισ. ευρώ που κατεγράφησαν για το σύνολο του 2010.

Ετσι, για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο υπάρχει αρνητικό συνολικό αποτέλεσμα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το 6% των εισηγμένων που είναι ζημιογόνες δεν κατάφεραν να εκδώσουν εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, ενώ τέσσερις τράπεζες (Aγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΤBank και Proton Bank) έχουν κάνει χρήση της διάταξης που ψηφίσθηκε στη Βουλή και θα δημοσιεύσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, διευθυντή Επενδυτικής Ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από τις 249 εισηγμένες σε σύνολο 269 που δημοσίευσαν ισολογισμό, προκύπτουν ζημίες μετά φόρους, ύψους 4,393 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 966,896 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Εάν αφαιρεθούν από το τελικό αποτέλεσμα οι τράπεζες, οι επενδυτικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκύπτει οριακό θετικό αποτέλεσμα, ύψους 129,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 668,917 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Πτώση 16,5% καταγράφεται και στη λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων, αφού στο φετινό εξάμηνο ανήλθε στα 3,925 δισ. ευρώ από 4,699 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2010. Μικρή άνοδο 3% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των 249 εισηγμένων, καθώς στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 38,295 δισ. ευρώ από 37,178 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Από το σύνολο των 249 εταιρειών που δημοσίευσαν ισολογισμό, το 62% δηλαδή, οι 154 είναι ζημιογόνες, ενώ μόλις το 38%, δηλαδή 95 εισηγμένες, είναι κερδοφόρες. Από τις ζημιογόνες, 70 πέρασαν βαθύτερα στο «κόκκινο», 41 μείωσαν τις ζημίες τους, ενώ 43 σημείωσαν αναστροφή κερδών. Σημειώνεται ότι από τις κερδοφόρες, μόλις 42 ενίσχυσαν τα κέρδη τους και 19 ανέστρεψαν τις ζημίες. Εάν είχαμε τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων και των 20 εισηγμένων που απουσιάζουν, το τελικό αρνητικό αποτέλεσμα θα ξεπερνούσε τα 4,7 δισ. ευρώ. Οι εισηγμένες για το υπόλοιπο του 2011 θα διατηρήσουν συντηρητική στρατηγική, με μοναδικό στόχο την επιβίωση και επιδιώκοντας καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους και προσεκτικότερο χειρισμό των απαιτήσεων που απειλούν τις ταμειακές ροές τους. Οι νικητές αυτής της μάχης θα μοιραστούν μια πολύ μεγαλύτερη πίτα αγοράς, όταν οι συνθήκες στην αγορά ομαλοποιηθούν. Η συγκυρία επομένως παραμένει αρνητική, θετικές ενδείξεις δεν υπάρχουν και οι συστημικοί κίνδυνοι αρχίζουν να επηρεάζουν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Η εστίαση παραμένει σε εξωστρεφείς εταιρείες, αλλά και εν δυνάμει περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων.

Oι αστρολογικές προβλέψεις για την ημερήσια Intraday κίνηση (+- 3 λεπτά)

5 9 2011

Καθοδικό άνοιγμα 10:30

Ανοδική Στροφή 11:28

Καθοδική Στροφή 11:51

Ανοδική Στροφή 12:04

Καθοδική Στροφή 12:33

Ανοδική Στροφή 12:55

Καθοδική Στροφή 13:01

Ανοδική Στροφή 13:15

Καθοδική Στροφή 13:50

Ανοδική Στροφή 13:57

Καθοδική Στροφή 14:11

Ανοδική Στροφή 14:41

Καθοδική Στροφή 14:46

Ανοδική Στροφή 14:56

Καθοδική Στροφή 15:04

Ανοδική Στροφή 15:14

Καθοδική Στροφή 15:20

Ανοδική Στροφή 15:25

Καθοδική Στροφή 15:47

Ανοδική Στροφή 15:52

Καθοδική Στροφή 16:10

Ανοδική Στροφή 16:16

Καθοδική Στροφή 16:31

Ανοδική Στροφή 16:38

Καθοδική Στροφή 16:59

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved