Η άμεση δημοκρατία αντεπιτίθεται-Το φαινόμενο της Ισλανδίας

Η κυβέρνηση βέβαια παραιτήθηκε αλλά η Ισλανδοί επαναστάτες ήταν ασταμάτητοι.

Η άμεση δημοκρατία αντεπιτίθεται-Το φαινόμενο της Ισλανδίας

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

20100627_John_Rizopoulos02JPEG_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

Πριν από τρία χρόνια, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η Ισλανδία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Όμως, η χρεοκοπία της χώρας αντί να οδηγήσει σε μια μίζερη καθημερινότητα έγινε η αφετηρία ενός «θαύματος», το οποίο σημειωτέον πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης αφού αντιστρατευόταν την διεθνή πρακτική της «προστασίας» από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και των συνεπακόλουθων εξαρτήσεων.

Το πρώτο ΟΧΙ των Ισλανδών αφορούσε τα χρέη προς Βρετανικές και Ολλανδικές τράπεζες κυρίως. «Δεν σας πληρώνουμε» είπαν απλά και συνέχισαν να ..ζουν, εθνικοποιώντας τις μεγαλύτερες τράπεζες και στέλνοντας τους τραπεζίτες αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό τους Γκέιρ Χάαρντε στα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση βέβαια παραιτήθηκε αλλά η Ισλανδοί επαναστάτες ήταν ασταμάτητοι.

Αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν το Σύνταγμα της χώρας, οι ίδιοι οι πολίτες, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους μέσα από τα πολύ γνωστά μας δίκτυα, το Facebook, το Twitter κλπ αλλά και μιας ειδικής σελίδας που φτιάχτηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Ο νέος καταστατικός χάρτης της Ισλανδίας είναι ότι πιο πρωτοποριακό -ever- έχει υιοθετήσει μια Ευρωπαϊκή χώρα, δίνοντας το δικαίωμα στους πολίτες να προτείνουν νομοσχέδια ή να ζητούν δημοψήφισμα για κάθε κρίσιμο θέμα. Εννοείται πως η εξουσία τελεί κάτω από διαρκή έλεγχο ακόμη και για τις διεθνείς συμφωνίες της, ενώ όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η εισαγωγή του νέου Συντάγματος:

«Εμείς, που κατοικούμε στην Ισλανδία, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι είναι ίσοι.

Η διαφορετική καταγωγή μας, μας κάνει πιο πλούσιους ως σύνολο και μαζί έχουμε την ευθύνη για την κληρονομιά στις επόμενες γενιές, τη γη και την ιστορία, τη φύση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό».

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαία και «κάθονται» πάνω στην εξαιρετικά φιλελεύθερη παράδοση των Ισλανδών. Το «Αλθίνγκι» είναι ουσιαστικά το πρώτο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (δημιουργήθηκε το 930), ενώ λίαν προσφάτως συνέβη και το ...ανήκουστο.

Η Ζυγίνα Johanna Sigurðardottir έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας την 1 Φεβρουαρίου 2009 καθώς και η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αρχηγός κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας Μάλιστα, στις 27 Ιουνίου 2010, με την εφαρμογή του νόμου που καθιστά νόμιμο το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η πολιτικός παντρεύτηκε επίσημα με την σύντροφό της, την συγγραφέα και Ταυρίνα Jonina Leosdottir!

Ας δούμε τώρα το αστρολογικό προφίλ αυτής της «παράξενης» χώρας, που δίνει μαθήματα δημοκρατίας -αλλά και αξιοπρέπειας- στον 21ο αιώνα.

Για το ωροσκόπιο της σύγχρονης Ισλανδίας, με βάση την ιστορία της χώρας υπάρχουν δύο εκδοχές, δύο δηλαδή ημερομηνίες. Η 1η Δεκεμβρίου του 1918 που έγινε αυτόνομη κάτω όμως από την σκέπη του βασιλιά της Δανίας και η 17η Ιουνίου του 1944, όταν απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της.

Το ωροσκόπιο της 17/6/44 είναι αρκετά πειστικό, όσον αφορά τουλάχιστον τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην χώρα μετά το 2008. Αν μη τι άλλο, οι δύο γωνιακοί άξονες με τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα στις πρώτες μοίρες του Ζυγού και του Καρκίνου αντίστοιχα, «φωνάζουν» για μια εκ βάθρων ανατροπή, αποτέλεσμα των διελεύσεων του Ουρανού και του Πλούτωνα από αυτά τα σημεία. Και βέβαια το εξαιρετικό είναι πως η νέα πορεία της χώρας, μετά την Πλουτώνια μηδενιστική φάση, χαράχτηκε με γνώμονα την άμεση δημοκρατία.

Ο Ουρανός συνέβαλλε άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιώντας ωστόσο κάποιες από τις δυναμικές τάσεις που υπάρχουν στον γενέθλιο χάρτη της Ισλανδίας.

iceland_rep

Κατ’ αρχάς, μια χώρα με τον Ωροσκόπο στον Ζυγό και πέντε πλανήτες στους Διδύμους, μπορεί ...άνετα να εφαρμόσει τις αρχές μιας άμεσης δημοκρατίας, αξιοποιώντας -τι άλλο- το διαδίκτυο.

Ο Ζυγός είναι σίγουρα ο «πατέρας» της δημοκρατίας, η οποία ως γνωστόν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, κάτω από το αστρολογικό «καθεστώς» της Εποχής του Κριού (κάθε Εποχή βγάζει τα χαρακτηριστικά και του απέναντι ζωδίου). Και βέβαια η παρουσία του Ποσειδώνα πάνω στον Ωροσκόπο της Ισλανδίας έδωσε το έναυσμα για μια απόπειρα αναβίωσης αυτού του «ουτοπικού» μοντέλου.

Από την άλλη πλευρά οι Δίδυμοι πέρα από την επικοινωνία είναι το ζώδιο που σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία του λόγου και του πνεύματος, χωρίς μάλιστα να τίθενται αυστηρά ηθικά κριτήρια. Η αποτελεσματικότητα είναι αυτή που «μετράει» και το δικαίωμα λόγου στους πολίτες βρήκε στην περίπτωση της Ισλανδίας μια άριστη εφαρμογή.

Ίδιο-συναστριακά δίνονται μερικές επιπλέον απαντήσεις για τις επαναστατικές καινοτομίες των Ισλανδών, αφού ο αστρικός Ουρανός σχηματίζει μια ακριβή σύνοδο με την τροπική Σελήνη (είναι δείκτης του λαού), δίνοντας ένα επαναστατικό περιεχόμενο στην δυναμική αξιοπρέπεια των γενέθλιων τετραγώνων της Σελήνης με τον Άρη και τον Δία στον Λέοντα.

Προσωπικά μάλιστα εκτιμώ ότι ο Δίας του 11ου οίκου είναι το «κλειδί» της άμεσης δημοκρατίας, εξ αιτίας της «κρυφής» συνόδου του με την τροπική Δήμητρα στον 10ο.

Ακόμη, το αστρικό Μεσουράνημα πέφτει επάνω στον τροπικό Ουρανό, ο οποίος επιπλέον σχηματίζει και δύο τετράγωνα με τον αστρικό Ωροσκόπο και τον αστρικό Ποσειδώνα. Έτσι εξηγείται η δραστικότητα του πλανήτη, όταν ως διελαύνων «έπιασε» τον ευαίσθητο άξονα 1ου-7ου οίκου (έγινε αναπαραγωγή του περιεχομένου των γενέθλιων όψεων).

Όσον αφορά τις προόδους για τον Αύγουστο του 2011, το προοδευμένο Μεσουράνημα βρίσκεται στις 8 και 26΄ της Παρθένου, επάνω δηλαδή στον γενέθλιο αστρικό Ποσειδώνα και φυσικά σε τετράγωνο με τον γενέθλιο τροπικό Ουρανό στους Διδύμους.

Το Ισλανδικό «πείραμα» έχει βέβαια πολύ μέλλον μπροστά του και ας ελπίσουμε ότι δεν θα «προκύψουν» αίφνης διάφορα θέματα με την υφαλοκρηπίδα, την αλιεία του βακαλάου ή ότι άλλο σκαρφιστούν αυτοί που κινούν τα διεθνή νήματα... Θα έλεγα μάλιστα «και στα δικά μας», αφού ως μια Υδροχοϊκή χώρα με την Σελήνη της στους Διδύμους και τον Ουρανό στον 10ο οίκο διαθέτουμε τυπικά τα προσόντα για μια ανάλογη επανάσταση, ύστερα από μια δυνατή κρίση. Κι ας μην έχει πει ο πρωθυπουργός μας ποτέ ότι «θα γίνουμε η Ισλανδία του νότου». Μπορούμε να δανειστούμε την πάλαι ποτέ πρωτιά μας και να το επιβάλλουμε εμείς...

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved