Ανασύσταση Κοινωνικού Κράτους: Πόσο εφικτό είναι και ποια τα σημεία «παγίδες»;

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή των αστρονομικών του γενεθλίων (τα «κανονικά» του είναι στις 28/7) και την απαρχή μιας νέας χρονιάς για τον ίδιο, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία της «ανασύστασης του κοινωνικού κράτους», δρομολογώντας μέτρα στήριξης των αδυνάτων αλλά και τομές σε πολύπαθους τομείς, όπως είναι η Δημόσια Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Ασφάλιση.

Ανασύσταση Κοινωνικού Κράτους: Πόσο εφικτό είναι και ποια τα σημεία «παγίδες»;

Επιπλέον, έδειξε πως η κυβέρνηση έχει την βούληση να παρέμβει σε ζητήματα στεγαστικής πολιτικής και να κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα που τα τελευταία χρόνια έχουν συνθλιβεί κάτω από το βάρος των μνημονίων.

Και βέβαια όλα αυτά που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά του καθενός αλλά θα δούμε αστρολογικά το κατά πόσον μπορούν να γίνουν και πράξη, κρύβουν την μεγαλύτερη ίσως καινοτομία στα πολιτικά πράγματα της χώρας, εκείνη δηλαδή που θέλει τους ίδιους τους πολίτες να διαμορφώνουν και να ελέγχουν τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του «κοινωνικού κράτους». Πρόκειται ίσως για μια «αιρετική» αντίληψη, που έκανε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την «πρεμιέρα» της στις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Συνταγματική αναθεώρηση. Κι εκεί εμφανίστηκε το «καινόν δαιμόνιον» της συμμετοχικής και άμεσης δημοκρατίας, τόσο σε σχέση με την συνταγματική κατοχύρωση δημοψηφισμάτων, όσο κυρίως με την επεξεργασία και διαμόρφωση προτάσεων εκτός του κοινοβουλίου, σε τοπικές λαϊκές συνελεύσεις!

Κι είναι λογικό κάθε τι το «καινόν» να εγείρει αντιδράσεις, αστρολογικά ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο πλανήτης Ουρανός στον ετήσιο χάρτη του (την Ηλιακή επιστροφή, δηλαδή), αφού ο «μαιτρ» των αλλαγών και των αναθεωρήσεων δεσπόζει στο ετήσιο Μεσουράνημα του.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο «Τι είδε ο μάγος» της 23ης Ιουλίου, έχω κάνει ήδη μια αναφορά στο «στοίχημα» του πρωθυπουργού να προωθήσει καινοφανείς πρακτικές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και σίγουρα μέχρι να «βγει» η χρονιά του έχουμε να δούμε πολλές τέτοιες απόπειρες, που εκτός των άλλων θα «γυρίσουν» το σε βάρος του κλίμα σε σημαντικό βαθμό, βελτιώνοντας κατακόρυφα τον δείκτη δημοφιλίας του.
Ωστόσο μένει να αξιολογήσουμε το τι από όλα αυτά που εξήγγειλε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής πρόκειται να «τρέξουν» και τι θα «κολλήσει».

Σύμφωνα λοιπόν με τα αστρολογικά δεδομένα του Ελληνικού κράτους, οι τομές στην Παιδεία είναι εκείνες που συγκεντρώνουν τις καλύτερες πιθανότητες για να υλοποιηθούν, αφού έχουν την «υποστήριξη» του διελαύνοντα Πλούτωνα στον 9ο γενέθλιο οίκο της χώρας. Εδώ είναι που μπορεί να ξεριζωθούν παθογένειες δεκαετιών και να γίνει πραγματικά μια νέα αρχή.

Ρηξικέλευθες μπορεί να είναι και οι παρεμβάσεις στην Δημόσια Υγεία, με τις «ευλογίες» αυτήν την φορά του Ουρανού, ο οποίος κινείται στον 12ο γενέθλιο οίκο της Ελλάδος και παρότι δεν θα λείψουν κάποιες ακρότητες, το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει κρίνεται ως ικανοποιητικό, ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά δε στα εργασιακά οι πιθανότητες για να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για την ώρα είναι μάλλον μοιρασμένες ή πιο σωστά «ανισόρροπες», αφού κάποια πράγματα θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα κι ακόμα καλύτερα, κάποια άλλα όμως θα... τραβήξουν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επίκειται η «δεύτερη αξιολόγηση», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μεν, όχι όμως χωρίς «απώλειες» στα εργασιακά, καθ’ υπόδειξη των δανειστών βεβαίως.

Τα πιο δύσκολα ως προς την υλοποίηση τους έχουν να κάνουν με την θεραπεία των πληγών που άνοιξε το ασφαλιστικό και δευτερευόντως με την στεγαστική πολιτική. Εδώ ίσως οι συνθήκες να αποδειχθούν εξαιρετικά «αφιλόξενες» και στην καλύτερη περίπτωση στην τρέχουσα περίοδο θα υλοποιηθεί ένα μόνον μέρος τους κι αυτό όχι χωρίς προβλήματα.

Η κατάσταση βέβαια προβλέπεται να ομαλοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά μέχρι τότε ταιριάζει γάντι η παροιμία «από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα»!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved