Πλούταρχος - Μέρος Β΄

Η λειτουργία των τριών Μοιρών ως προς το Σώμα, την Ψυχή και τον Νου του ανθρώπου

Παπασταύρου Λίντα
Πλούταρχος - Μέρος Β΄

από τον Γ. Χαραλαμπίδη

xaralambidis

«ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩι ΚΥΚΛΩι ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ»

Καὶ τριῶν Μοιρῶν ἡ μὲν Ἄτροπος περὶ τὸν ἥλιον ἱδρυμένη τὴν ἀρχὴν ἐνδίδωσι τῆς γενέσεως,

Και όσον αφορά την λειτουργία των τριών Μοιρών, καταρχήν η Άτροπος η οποία είναι τοποθετημένη δίπλα στον Ήλιο δίνει το πρώτο έναυσμα της ενσάρκωσης, (δηλαδή τον Σπερματικό λόγο στον Νου)

Δηλαδή είναι σαφέστατο ότι κανένας και τίποτα στο Σύμπαν δεν μπορούν να ανατρέψουν την πνευματική μας εξέλιξη.

Ό, τι δώσει ο Ήλιος-Απόλλων δεν μπορεί να το πάρει πίσω, αφού το δίνει μέσω της Ατρόπου, η οποία όπως αποκαλύπτει το όνομά της δεν επιδέχεται καμμία επιπλέον μετατροπή!

Σύμφωνα με την Ελληνική Γλώσσα, η Α-ΤΡΟΠΟΣ είναι αυτή που δεν τρέπεται, που δεν μπορεί πλέον να μετατραπεί ή να μετατρέψει σε τίποτα άλλο από αυτό που έχει ήδη κάνει.

ἡ δὲ Κλωθὼ περὶ τὴν σελήνην φερομένη συνδεῖ καὶ μίγνυσιν,

Η Κλωθώ πάλι, η οποία κατοικεί στην περιοχή της Σελήνης συνθέτει και αναμιγνύει την Ψυχή με την Ύλη.

ἐσχάτη δὲ συνεφάπτεται περὶ γῆν ἡ Λάχεσις· ἧ πλεῖστον τύχης μέτεστι.

Η τελευταία μοίρα που είναι η Λάχεσις βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Γη και αυτή είναι που συμμετέχει σε όλα τα γεγονότα που αποδίδουμε στην Τύχη.

Στο σημείο αυτό υπάρχει άλλη μία συγκλονιστική αποκάλυψη. Ο Πλούταρχος θεωρεί ότι κάποια γεγονότα της ζωής μας, που μας αρέσει να θεωρούμε ότι οφείλονται στην Τύχη, δεν οφείλονται παρά στην λειτουργία της Λαχέσεως.

Αν πιστέψουμε αυτήν την θεωρία θα πρέπει να δεχτούμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ο παράγοντας «Τύχη» διότι τα πάντα στην ζωή μας είναι Μοιραία, αφού ελέγχονται και υπακούουν στη Λάχεση που είναι μία από τις 3 Μοίρες.

τὸ γὰρ ἄψυχον ἄκυρον αὐτὸ καὶ παθητὸν ὑπ' ἄλλων,

Όταν δε το Σώμα αποχωριστεί από την Ψυχή, δεν έχει πλέον καμία αξία (κύρος) και μπορεί ο καθένας να το μεταχειριστεί όπως θέλει.

Δηλαδή, είναι αδιάφορος ο τρόπος που θα μεταχειριστούμε ένα νεκρό σώμα, διότι δεν έχει πλέον καμμία αξία. Θα μπορούσαμε να το θάψουμε ή θα μπορούσαμε να το κάψουμε ή ακόμα και να το ταριχεύσουμε κοκ.

ὁ δὲ νοῦς ἀπαθὴς καὶ αὐτοκράτωρ,

Ο Νους όμως δεν υπόκειται καμία φθορά και εξακολουθεί να διατηρεί την πλήρη ισχύ και την αυτοδυναμία του.

Επομένως θα πρέπει να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ότι αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι το μέλλον του Σώματός, το οποίο αργά ή γρήγορα θα πεθάνει και θα καταστραφεί, αλλά το μέλλον του αθάνατου Νου μας.

Διότι μετά τον θάνατο του Σώματος μας, ο Νους μας είναι αυτός που εξακολουθεί να παραμένει εν δυνάμει, σε πλήρη ισχύ, μέχρι την επόμενη ενσάρκωση της Ψυχής μας!

μικτὸν δὲ καὶ [945D] μέσον ἡ ψυχὴ καθάπερ ἡ σελήνη

Όσον αφορά στην Σελήνη που ελέγχει την Ψυχή, η λειτουργία της είναι να μεσολαβεί και να φέρνει σε ανάμιξη τις λειτουργίες του Νου και του Σώματος.

τῶν ἄνω καὶ κάτω σύμμιγμα καὶ μετακέρασμα ὑπὸ τοῦ θεοῦ γέγονε,

Δηλαδή να φέρνει σε επαφή τις λειτουργίες του Ανώτερου εαυτού με τις λειτουργίες του Κατώτερου εαυτού, ώστε να επιτυγχάνεται η ανάμιξή τους και η μεταφορά πληροφοριών οι οποίες ελέγχονται από τις θείες δυνάμεις.

Άρα στο σημείο αυτό καθίσταται σαφές ότι οι τρεις Μοίρες δεν επενεργούν αυτοβούλως, αλλά βρίσκονται οπωσδήποτε κάτω από την επίβλεψη του πατρός τους. Επιτελούν ξεκάθαρα το θέλημα του Διός.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ένωση του Ανώτερου και του Κατώτερου εαυτού μας, σύμφωνα με την Ελληνική Φιλοσοφία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την σωστή λειτουργία των 3 Μοιρών και κατεξοχήν με την βοήθεια της Σελήνης.

τοῦτον ἄρα πρὸς ἥλιον ἔχουσα τὸν λόγον ὃν ἔχει γῆ πρὸς σελήνην.

Συμπεραίνουμε επομένως ότι η αναλογία της σπουδαιότητας του Νου προς την σπουδαιότητα της Ψυχής, ισοδυναμεί με την αναλογία του μεγέθους της Γης προς το μέγεθος της Σελήνης.

Δηλαδή ο Νους έχει σχεδόν τετραπλάσια αξία από την αξία της Ψυχής, όση δηλαδή είναι και η αναλογία του μεγέθους της Γης προς το μέγεθος της Σελήνης.

Δειτε το πρωτο μερος εδω

https://www.astrology.gr/enallaktiki-gwnia/item/16370-ploytarchos-meros-a%ce%84

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved