Grammy Awards: Τhe Eminem Show

Όχι κι άσχημα για ένα φτωχόπαιδο από το Warren που βέβαια μέχρι σήμερα έχει ήδη 11 Grammy Awards, 9 American Music Awards

Grammy Awards: Τhe Eminem Show

Will the Real Slim Shady please stand up?

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Grammy Awards και ο Eminem, Slim Shady ή Marshall Mathers είναι ο μόνος που προτάθηκε για 10 βραβεία σε αντίστοιχες κατηγορίες, αφήνοντας πίσω του Bruce Mars και Lady Gaga. Όχι κι άσχημα για ένα φτωχόπαιδο από το Warren που βέβαια μέχρι σήμερα έχει ήδη 11 Grammy Awards, 9 American Music Awards, 12 MTV Video Music Awards και θεωρείται 82ος στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών!

O Eminem, όπως και οι περισσότεροι από τη χρυσή γενιά των ράπερς γεννήθηκε σε μια περίοδο (στην αρχή της δεκαετίας του 70) όπου η ραπ με τις ευλογίες του Ουρανού αλλά και του Πλούτωνα στο Ζυγό έκανε τα πρώτα ρυθμικά βήματα της στο μουσικό στερέωμα. Στις 11 Αυγούστου του 73 σε ένα πάρτι στο Μπρονξ, ο Τζαμαϊκανός DJ Kool Herc -πρώην Clive Campbell- χρίστηκε ως ο «πατέρας της ραπ», ενώνοντας τους κρίκους μιας χωροχρονικής αλυσίδας που είχε ανοίξει με τη γέννηση του τον Απρίλιο του 1955. Τότε ο Ουρανός ήταν στον Καρκίνο σε σύνοδο με το Δία και σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στο Ζυγό, προετοιμάζοντας μια νέα μουσική-και όχι μόνο-επανάσταση. Το rock n roll ήταν αυτό που ξεπήδησε άμεσα από εκείνην την τριμερή συνδιάσκεψη αλλά τελικά οι πλανήτες είχαν κι άλλον άσο στο μανίκι τους. Ειδικότερα ο Ουρανός στα ζώδια του παρορμητικού σταυρού συνδέεται άμεσα με τη ρυθμική μουσική και όπως αποδείχθηκε στην πορεία, με το πέρασμα του στον Ζυγό και τον Αιγόκερω έμελλε να δώσει μια ακόμη ώθηση στη ραπ, στέλνοντας την στην κεντρική λεωφόρο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
Στο γενέθλιο χάρτη του Campbell (Κριός με Σελήνη στον Υδροχόο) υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το είδος. Η αμεσότητα, η ένταση και ο λεκτικός ρυθμός των emcees περιγράφονται παραστατικά από τις θέσεις του Ερμή στον Κριό και ...αλίμονο του Άρη στους Διδύμους.

The Way I Am

Θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη ευκολία ότι τα παιδικά χρόνια του Eminem δεν ήταν αυτό που λέμε ιδανικά, θέτοντας τις βάσεις για μια «πονεμένη δημιουργικότητα». Όπως είχε πει και ο ίδιος στο παρελθόν «άμα δεν υπήρχε κάποιο δράμα στη ζωή μου δεν θα μπορούσα να γράφω μουσική». Ο Marsall Bruce Mathers o III όπως είναι και το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στο Saint Joseph στο Missouri στις 17 Οκτωβρίου. Θα μου πείτε, ποια χρονιά... Οι απόψεις διίστανται και ουσιαστικά κρίνοντας από όσα αναφέρονται στις ...βιογραφίες του υπάρχουν δύο ισοδύναμες εκδοχές. Είτε το 1972, είτε το 1973. Προσωπικά και σύμφωνα πάντα με τα αστρολογικά δεδομένα, χωρίς να απορρίπτω εντελώς το 72 (η ώρα γέννησης μπορεί να αλλάξει πολλά), εκτιμώ ότι το 73 είναι πολύ πιο πιθανό, εξ αιτίας κυρίως της συνόδου Σελήνης-Κρόνου στον Καρκίνο (το 72 η Σελήνη είναι στον Υδροχόο, χωρίς να εμπλέκεται σε ενεργειακούς «κόμπους») . Όπως ίσως γνωρίζετε η σχέση του με τις δύο γυναίκες της ζωής του, που σχετίζονται με το Σεληνιακό αρχέτυπο (μητέρα και σύζυγο) ήταν ...άστα να πάνε. Η Σελήνη του 73 σχηματίζει επίσης ένα σταυρό με τον Πλούτωνα, τον αστρικό Άρη και τον αστρικό Δία, δίνοντας μια καλή εικόνα για τα πολλά και θερμά επεισόδια ανάμεσα τους.
Αλλά και όσον αφορά το έτερο αρχέτυπο-το αρσενικό-ο Ήλιος-δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Και τις δύο υποψήφιες χρονιές κάνει μια σύνοδο με τον Ουρανό, τυπική μιας πατρικής απόρριψης-αδιαφορίας η με ψυχολογικούς όρους ενός Οιδιπόδειου συμπλέγματος που παραπέμπει στην εξάλειψη του «εχθρού». Αν και η συγκεκριμένη σύνοδος ήταν αποφασιστικής σημασίας για το μουσικό είδος που υπηρετεί, στην οικογενειακή του ζωή ήταν ένα ακόμη αγκάθι για τον Eminem .

Όταν ήταν μόλις 18 μηνών ο πατέρας του πήγε στο ...περίπτερο και δεν επέστρεψε ποτέ. Το ότι ο μελλοντικός emcee δεν τον γνώρισε ποτέ, (όπως λέει δεν έχει δει ούτε καν φωτογραφία του) θυμίζει γωνιακό Ποσειδώνα (στον 4ο η τον 10ο οίκο) κάτι που συνάδει και με την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Επιπλέον στο χάρτη του 73 η Αφροδίτη κάνει σύνοδο με τον πλανήτη των τεχνών, ενισχύοντας τη δυναμική του, ενώ, αν η οικοθεσία είναι πράγματι κάπως έτσι, η παρουσία της Δήμητρας στον Τοξότη την καθιστά πιθανότατα επίσης γωνιακή, δικαιολογώντας επαρκώς την εξαιρετική ανταπόκριση του κοινού στα τραγούδια του Eminem.
Μετά τη φυγή του πατέρα του, η μητέρα του αναγκάζεται να μετακομίσει σε διάφορες πόλεις μέχρι να καταλήξουν στο Warren ένα προάστιο του Ντιτρόιτ. Μέχρι την ηλικία των δώδεκα είχε αλλάξει 5 σχολεία και ζούσαν από την πρόνοια αφού η μητέρα του δεν δούλεψε ποτέ της και προσπαθούσε να συντηρηθεί μέσω διαφόρων συντρόφων, καρπός των οποίων είναι και ο ετεροθαλής αδερφός του Nathan που ο Eminem αργότερα απέκτησε την κηδεμονία του. Όπως ήταν αναμενόμενο η σχέση με τη μητέρα του μόνο καλή δεν ήταν, κάτι που αργότερα πέρασε και στα τραγούδια του με αποκορύφωμα να τον μηνύσει ζητώντας 10 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των στίχων του στο The Slim Shady LP.

Εμπνευσμένος από τον Vanilla Ice, τον πρώτο λευκό ράπερ, άρχισε να μετέχει σε ερασιτεχνικούς διαγωνισμούς χιπ χοπ από την ηλικία των 14 με τον ψευδώνυμο Μ&Μ ενώ στα 17 του παρατάει οριστικά το σχολείο και κάνει περιστασιακές δουλειές, έχοντας όμως κερδίσει την αποδοχή του άφρο-αμερικανικού underground κοινού στις μάχες freestyle τις οποίες μετείχε (τα αποσπάσματα από την ταινία του 8 miles είναι πραγματικά γεγονότα από τη ζωή του). Παρόλα αυτά το να καταφέρει να εδραιωθεί στην χιπ χοπ σκηνή υπήρξε αρκετά δύσκολο γι’ αυτόν εξαιτίας του χρώματός του. Σε παλιότερη συνέντευξή του είχε πει ότι: Το χρώμα δεν με απασχολούσε ποτέ. Πάντα είχα μαύρους φίλους και το θεωρούσα φυσικό, η διαφορά δεν περνούσε από το μυαλό μου. Όταν όμως άρχισα να ασχολούμαι ως έφηβος με τη ραπ τότε είπα ότι, αν είχα γεννηθεί μαύρος, δεν θα χρειαζόταν να περάσω από καμιά ταλαιπωρία».


Slim Shady is born

Το γεγονός που φαίνεται να επηρέασε περισσότερο τον Eminem στη ζωή του όμως ήταν το 1991 η αυτοκτονία του αγαπημένου του θείου, μοναδικό ίσως προστάτη και υποστηρικτή του, αδερφό της μητέρας του, Ronnie Ronald Nelson που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Εκτός από το tattoo που κόσμησε το αριστερό του μπράτσο με το όνομά του, τον οδήγησε και σε μια σειρά καταχρήσεων αλκοόλ, ναρκωτικών αλλά και σε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας.

Από το 1992 ο Eminem δεν σταματά να παίρνει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς ραπ ενώ παράλληλα έπλενε πιάτα και συνεργάζεται με γνωστούς MCs του Ντιτρόιτ με αποτέλεσμα το 1996 να κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ "Infinite" ενώ το 1997κυκλοφορεί το "Τhe Slim Shady EP" και κατηγορείται ως αντιγραφέας του ράπερ Cage. Ο σάλος που δημιουργήθηκ,ε ενώ έχει βγει δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ραπ και έχοντας κερδίσει το Freestyle Perfomer of the Year, οδήγησε τον Jimmy Iovine γενικό διευθυντή της Interscope Records στο να ζητήσει από τον Εminem να του στείλει το συγκεκριμένο cd το οποίο και έδωσε στον Dr. Dre μουσικό παραγωγό, μορφή της ραπ και ιδρυτή της Aftermath Entertainment για να ακούσει. Αυτός ενθουσιάστηκε και έτσι ξεκίνησε η ηχογράφηση του μεγάλου πλέον άλμπουμ "The Slim Shady LP" που κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου του 1999-με το που μπήκε ο Δίας στον Κριό-κι έγινε 3 φορές πλατινένιο, βραβεύτηκε με 2 βραβεία στα Grammy Awards αλλά έγινε και η αφορμή για μια μεγάλη φιλία. Την ίδια χρονιά μαζί με τον Paul Rosenberg ιδρύουν τη Shady Records και υπογράφουν συμβόλαιο με τους D12 και τον Obie Trice.

Kim & Mashall Mathers

Την ίδια ...γούρικη χρονιά ο Eminem παντρεύεται την Kimberley Anne Scott με την οποία είχε σχέση από το 1989 και είναι η μητέρα της κόρης του-και Αιγοκερίνας-Hailie. Σχέση αρκετά παθιασμένη με χωρισμούς, επανασυνδέσεις, απιστίες από τη μεριά της, μηνύσεις και τραγούδια όλο μίσος. Το ζευγάρι χωρίζει μετά από δύο χρόνια γάμου, το 2001, με καταγγελίες της Kim για βάναυση συμπεριφορά και κατηγορίες για τους στίχους του τραγουδιού Kim και τον ίδιο να συλλαμβάνεται για οπλοκατοχή και βιαιοπραγία κατά του εραστή της (τελικά τον πλήρωσε 100 χιλιάδες δολάρια...). Παρόλα αυτά ξαναπαντρεύονται τον Ιανουάριο του 2006 για να χωρίσουν οριστικά πλέον το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Αργότερα ο Eminem υιοθέτησε άλλες δύο κόρες, τη μία από την αδερφή της Kim και την άλλη που ήταν της Kim από άλλη σχέση της…. Η Hailie πάντως, την οποία λατρεύει, έχει ήδη αρκετές συμμετοχές σε τραγούδια του μπαμπά της, ένα εκ των οποίων μάλιστα τιτλοφορείται ως «το τραγούδι της» (Hailie Song).
Το 2000 κυκλοφορεί το δεύτερο μεγάλο άλμπουμ με τίτλο “The Marshall Mathers LP” με 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις την πρώτη κιόλας βδομάδα κυκλοφορίας του. Το τραγούδι “Stan” (συνεργάστηκε με την Dido) από το συγκεκριμένο LP, που θεωρείται σύμφωνα με το Rolling Stone Magazine «3ο σε όλα τα τραγούδια ραπ που έχουν κυκλοφορήσει» και «290ο ανάμεσα στα 500 καλύτερα τραγούδια που κυκλοφόρησαν ποτέ», έμεινε στο Νο 10 του ΤΟΡ 40 για αρκετές εβδομάδες και περιγράφει και το θάνατο ενός θαυμαστή του (στην ουσία της περσόνας του Slim Shady) και της εγκύου φίλης του αντικατοπτρίζοντας στην ουσία το "’97Bonnie and Clyde" του The Slim Shady LP. Το συγκεκριμένο άλμπουμ έγινε 9 φορές πλατινένιο και πήρε 3 βραβεία στα Grammy Awards (ειρωνεία της τύχης γιατί το τραγούδι που πήρε το ένα από τα 3 βραβεία, το "The Real Slim Shady" γελοιοποιεί τα Grammy Awards κι είχε γίνει η δήλωση ότι με τον αρνητισμό που βγάζει στα τραγούδια του δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ ξανά κανένα άλλο βραβείο...).

Till I collapse

Το 2002 κυκλοφορεί το "The Eminem Show" εξίσου πετυχημένο, 8 φορές πλατινένιο και πολυβραβευμένο και ενώνει τις δυνάμεις του και η δισκογραφική του, Shady Records με την Aftermath Entertainment του Dr Dre υπογράφουν με τον 50 Cent. Αργότερα στο δυναμικό της Shady/Aftermath μπήκαν και οι Stat Quo καθώς και οι Bobby Creekwater και Cashis. Tην ίδια χρονιά κυκλοφορεί η ταινία «8 Mile» στην οποία πρωταγωνιστεί και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως αυτοβιογραφία, ενώ το τραγούδι Lose Yourself γίνεται αμέσως επιτυχία. Το 2004 οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι εξαιτίας κάποιων στίχων του υπήρχαν υπόνοιες πως ο Eminem απειλούσε τον αμερικανό Πρόεδρο .. Την ίδια χρονιά με το Δία να βρίσκεται στο Ζυγό, κυκλοφορεί το άλμπουμ "Encore" αλλά στον ετήσιο χάρτη των γενεθλίων του (την Ηλιακή Επιστροφή, δηλαδή του 2004) ο Κρόνος καιροφυλακτεί. Το τετράγωνο με τον Ήλιο στο Ζυγό αποδεικνύεται ακατανίκητο και το 2005 ακυρώνει την τουρνέ του στην Ευρώπη με την επίσημη αιτιολογία ότι ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης ναρκωτικών ουσιών. Μέχρι το 2008 το μόνο που κυκλοφορεί είναι δηλώσεις για το μισογυνισμό του (απάντησε ότι δεν μισεί τις γυναίκες αλλά πολλές φορές τον τρελαίνουν) και για την άσχημη γλώσσα που χρησιμοποιεί στους στίχους του («αν είμαι τόσο άρρωστος που τα σκέφτομαι τότε είμαι αρκετά άρρωστος για να τα λέω»).

Not Afraid

Το 2009 κυκλοφορεί 2 αλμπουμς το "Relapse" και το "Relapse: Refill" ενώ το 2010 κυκλοφορεί το "Recovery" με τις επιτυχίες "Not Afraid", "No Love" με τον Lil Wayne και βέβαια την μεγαλύτερη όλως "Love the way you Lie" με τη Rihanna.

Sing For The Moment
Από δω και πέρα όπως λέει και ο ίδιος: «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Η ζωή είναι μια τρελή κούρσα και κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί. Αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι όταν γυρνάς την πλάτη σου είναι εύκολο να σε μαχαιρώσουν πισώπλατα».

Μένοντας στα σίγουρα αστρολογικά δεδομένα του Eminem, το ότι δηλαδή είναι ένας Ζυγός με σύνοδο Ήλιου-Ουρανού, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στην εγγενή ιδιότητα του ζωδίου να «παντρεύει» διαφορετικές εκδοχές του ίδιου θέματος, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με τα μουσικά είδη που εναλλάσσονται και παρελαύνουν στις δημιουργίες του. Επίσης, η συνεργασία του με άλλους καλλιτέχνες από όλους τους χώρους είναι ένα μόνιμο και διαχρονικό χαρακτηριστικό του, δίνοντας έτσι σάρκα και οστά σε ένα ακόμη από τα βασικά αιτήματα του Ζυγού.
Ο Ερμής στο Σκορπιό είναι ένα ακόμη κοινό σημείο στους χάρτες του 72 και του 73 και δεν θα το αναφέραμε αν η τάση του Eminem να σατιρίζει και να παρωδεί τους πάντες και τα πάντα δεν χρωστούσε πολλά σε αυτόν τον «κακούλη» τύπο.

Στο χάρτη της φετινής του Ηλιακής Επιστροφής (χωρίς ώρα, βεβαίως) ξεχωρίζει ο Άρης που σχηματίζει είτε στα ...κρυφά είτε στα φανερά μια σύνοδο με τον Ερμή και τον Ήλιο, ένα τρίγωνο με τον Δία και δύο τετράγωνα με τη Σελήνη και τον Ποσειδώνα, που μάλλον προετοιμάζουν έναν νέο επεισοδιακό γύρο παρασκηνίου και αντεγκλήσεων με τις «γυναίκες της ζωής του» και όχι μόνον. Στα πλαίσια των «πισώπλατων μαχαιριών» που επεσήμανε κι ο ίδιος στη δήλωση του, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 θα υπάρξουν πολλές εντάσεις, διαμάχες, ακόμη και δικαστήρια ενώ οι συνεργασίες θα γίνουν κομματάκι πιο δύσκολες. Μάλιστα με βάση τις ζωδιακές θέσεις των πλανητών, οι φίλοι (Υδροχόος) και τα οικονομικά (Σκορπιός) φαίνεται να μπαίνουν σε μια εξαιρετικά στροβιλώδη περίοδο.
Ωστόσο αυτές οι όψεις του Άρη επισημαίνουν και δύο ακόμη μέτωπα που ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά «καυτά». Το πρώτο έχει να κάνει με τις διάφορες «ουσίες» και γενικότερα την υγεία του και το δεύτερο με την ...ιδέα που έδωσε ο ίδιος στο κοινό του στο φινάλε του Encore. Με την συνδρομή κάποιας εκ των ψυχωτικών θαυμαστριών του, τo One Shot, 2 Shot ενδέχεται να αποδειχθεί κάπως ...προφητικό, έστω και εκ του αντιστρόφου...

Όσον αφορά την καριέρα του φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα φάση. Το τ-τετράγωνο που σχηματίζει ο αστρικός Ήλιος με τον Πλούτωνα τη Δήμητρα και τον Ουρανό, «υπόσχεται» μια ακόμη σημαντική στροφή, η οποία ωστόσο παρά την πρόσκαιρη και συνάμα δυναμική ώθηση του Δία από τον Κριό, που τον «πάει» πολύ, είναι βέβαιο ότι την επόμενη χρονιά θα δοκιμαστεί από το «καπάκωμα» του διελαύνοντα Κρόνου στον Ήλιο του.

Πάντως στην τελετή απονομής των Grammy, ο Δίας θα βρίσκεται στο ...σωστό ζώδιο (τον Κριό), ενώ η Δήμητρα στην 16η μοίρα του Υδροχόου, η οποία δείχνει να έχει μια επίμονη σχέση τουλάχιστον με την προσωπική του ζωή η μάλλον με την ...Kim. Όταν παντρεύτηκαν για πρώτη φορά ο Ουρανός ήταν ακριβώς εκεί, ενώ τη δεύτερη ήταν ο Ποσειδώνας που είχε βάρδια. Περίεργες συμπτώσεις, θα έλεγε κανείς αλλά το βέβαιο είναι ότι οι πιθανότητες για κάτι εκ νέου πολύ καλό στην καριέρα του Eminem είναι υπαρκτές.

Επιμέλεια-παρουσίαση Λίντα Παπασταύρου και Γιάννης Ριζόπουλος

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved