Scorpions-Here I am, Rock you Like a Hurricaine

Ένα από τα συγκροτήματα που αγάπησαν ιδιαίτερα την πατρίδα μας, την Τετάρτη 27/10 θα δώσει μια από τις τελευταίες του
Παπασταύρου Λίντα

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ένα από τα συγκροτήματα που αγάπησαν ιδιαίτερα την πατρίδα μας, την Τετάρτη 27/10 θα δώσει μια από τις τελευταίες του συναυλίες στο ΣΕΦ, πριν την οριστική διάλυση του.
Οι “Σκορπιοί» μετράνε ούτε λίγο ούτε πολύ 45 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκαν το 1965 από τον ...Παρθένο Rudolf Schenker, καθώς ο Ήλιος του δεχόταν την επίσκεψη του Ουρανού και του Πλούτωνα που εκείνα τα χρόνια... ταλαιπωρούσαν το ζώδιο με την παρουσία τους. Για τον ίδιο το Schenker, διαχρονικό κιθαρίστα του γκρουπ, αυτή η επίσκεψη δεν ήταν διόλου εθιμοτυπική αφού στο γενέθλιο χάρτη του οι δύο πλανήτες συνδέονται ίδιο-συναστριακά με τον Ήλιο του σχηματίζοντας ένα τετράγωνο και μια σύνοδο αντίστοιχα. Έτσι βρήκαν το «πάτημα» για να συνεισφέρουν στην ίδρυση ενός από τα πιο ονομαστά γκρουπ της hard rock σκηνής.

Βέβαια μέχρι το 1970, όταν ήρθε ως μεταγραφή ο Δίδυμος Claus Meine, οι τότε Scorpions δεν είχαν να επιδείξουν ούτε ένα άλμπουμ και ουσιαστικά η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά (Lovedrive) βγήκε στις αγορές το 73, ακριβώς την περίοδο όπου οι απανταχού «σκληροί» της ροκ σκηνής ξεκινούσαν το μουσικό τους ταξίδι κάτω από τις ευλογίες του Ουρανού και του Πλούτωνα στο Ζυγό.
O Meine και ο Shhenkel είναι συνομήλικοι και έχουν το Νότιο Δεσμό της Σελήνης στο Σκορπιό, κάτι που για τους λάτρεις της καρμικής αστρολογίας δικαιολογεί ...απερίφραστα την ονομασία του συγκροτήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές δεν έχουν ούτε έναν πλανήτη στο Σκορπιό και από αυτήν την άποψη όντως δείχνει «περίεργη» η συγκεκριμένη επιλογή ονόματος από τον Schenker. Ωστόσο από την άλλη, στην κατεύθυνση πάντα των μεταφυσικών αιτιάσεων, οφείλω να παρατηρήσω ότι στο χάρτη του ο Πλούτωνας, ο κυβερνήτης του Σκορπιού, κάνει ...πάρτι σχηματίζοντας φανερές η κρυφές ;oψεις, εκτός από τον Ήλιο, με τη Σελήνη, την Αφροδίτη, τη Δήμητρα και τον Άρη (μόνον ο Ερμής του ...ξέφυγε από τους προσωπικούς πλανήτες). Ενδεχομένως λοιπόν να «αφουγκράστηκε» έμμεσα το όνομα του ζωδίου, μέσω ενός μυστικού συντονισμού με την κοσμική ενέργεια!

Ανάλογες επιρροές υπάρχουν και στο χάρτη του Meine (ο Άρης και ο Ήλιος είναι οι βασικοί αποδέκτες της Πλουτώνιας ενέργειας) με τον Ουρανό ωστόσο και το Δία να είναι πολύ πιο ενισχυμένοι.
Και στους δύο πάντως, ο Άρης δίνει ...ρέστα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και συνηθισμένο στα ωροσκόπια των ρόκερς. Η βασική τους διαφορά έχει να κάνει με τις όψεις του άρχοντα των τεχνών, του Ποσειδώνα, ο οποίος μόνον στην περίπτωση του Meine κάνει αισθητή την παρουσία του (σε τετράγωνο με την Αφροδίτη, πιθανότατα και τη Σελήνη), δικαιολογώντας επαρκώς τα εξαιρετικά όσο και ιδιαίτερα φωνητικά του προσόντα. Οι όψεις του Ερμή με τον Ουρανό (σύνοδος) και το Δία (αντίθεση) πρόσφεραν επίσης πολλά ως προς τις ξεχωριστές ικανότητες του, από την άλλη πλευρά όμως, το σχήμα Ερμής-Ουρανός σε τετράγωνο με τον Άρη του «στοίχισε» ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις φωνητικές του χορδές, το οποίο παρολίγον να τον αποστρατεύσει πρόωρα από τη ροκ σκηνή. Τα δύσκολα άρχισαν το 1981 μόλις ο Ουρανός πάτησε πόδι στον Τοξότη και τάραξε τον ύπνο του Meine με απανωτές αντιθέσεις προς τους γενέθλιους πλανήτες του (τροπικούς η αστρικούς) στους Διδύμους.

Είτε θεωρηθεί συμπτωματικό, είτε όχι, είναι γεγονός ότι ο δρόμος προς την επιτυχία για τους Scorpions άνοιξε διάπλατα αμέσως μετά το 1978, όταν προστέθηκε στην παρέα τους ο έτερος κιθαρίστας και ...Σκορπιός Matthias Jabs. Λες και το σύμπαν επικρότησε αυτήν την συμβολική πράξη.


Ο ...γουρλής της παρέας έχει στο ωροσκόπιο του όλες τις ενδείξεις για τις οποίες μπορεί να είναι υπερήφανος ένας ρόκερ (έντονο Άρη και όψεις του Ήλιου με Ουρανό και Κρόνο), αλλά διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο», το τετράγωνο του Ήλιου του με τον αστρικό Δία, το οποίο ήρθε και «κόλλησε» δίπλα στον Ήλιο-Δία του Claus Meine. Έτσι το γκρουπ πήρε τα πάνω του φθάνοντας στην κορυφή της δόξας το 1984 με την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Love at First Sting με το Rock you like a Hurricane και την κλασική μπαλάντα -σήμα κατατεθέν τους- Still loving you.

Μετά την καθιέρωση τους στη συνείδηση των απανταχού ρόκερς, ακολούθησαν κι άλλες ένδοξες στιγμές με πιο χαρακτηριστικές ίσως τις συναυλίες στη Μόσχα και στο Τείχος του Βερολίνου και τη μεγάλη επιτυχία τους “Wind of change”. Το Δεκέμβριο του 2007 ο ...πονηρός Πούτιν τους ξανακάλεσε στη Μόσχα-αυτή τη φορά στο Κρεμλίνο, χωρίς να τους πει ότι η συναυλία τους ήταν μέρος των εορτασμών για τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυση της μισητής Cheka, προδρόμου της KGB.

Εκτός από τους τρεις βασικούς συντελεστές των Scorpions, στη σειρά των τελευταίων συναυλιών τους συμμετέχουν ο αμερικανός ντράμερ-και Αιγόκερως-James Kottak και ο Πολωνός μπασίστας Pawel Maciwoda (Ιχθύς). Πρόκειται για τους τελευταίους συνοδοιπόρους στο μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε το 1965 και έφθασε πλέον στο τέλος του. Το 17ο άλμπουμ Sting in the Tail έμελλε να είναι και το τελευταίο σε στούντιο.
Συνολικά όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν από τους Scorpions γύρω στους δεκαπέντε μουσικούς βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στον ήχο που θα δονεί για πάντα την καρδιά μας. Always Somewhere….

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved