Βίλχελμ Ράιχ - Ένας Κριός πολύ μπροστά από την εποχή του

Γεννήθηκε στις 24/3/1897 (ώρα 3:40) στη Dobrzanica της σημερινής Ουκρανίας
Παπασταύρου Λίντα
Βίλχελμ Ράιχ - Ένας Κριός πολύ μπροστά από την εποχή του

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ο Βίλχελμ Ράιχ πρωτοπόρος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, που κυριολεκτικά μαρτύρησε για τις ιδέες του, γεννήθηκε στις 24/3/1897 (ώρα 3:40) στη Dobrzanica της σημερινής Ουκρανίας (η συγκεκριμένη ώρα γέννησης δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη).

Ο Ράιχ διακήρυξε τη σεξουαλική επανάσταση, πολύ πριν την ...υποψιαστεί ο οποιοσδήποτε, σοκάροντας το πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό κατεστημένο της εποχής του.

reich_copy

Ο Ουρανός στο Σκορπιό σε σύνοδο με το Μεσουράνημα και τον Κρόνο αλλά και σε αντίθεση με τον αστρικό Ποσειδώνα, τον οδήγησε στη διερεύνηση της κοσμικής ενέργειας και την ανακάλυψη της οργόνης, τις πειραματικές θεραπευτικές εφαρμογές και τη ρηξικέλευθη στάση του απέναντι στα κακώς κείμενα.

Ιδιαίτερα καταλυτική υπήρξε βέβαια και η συμβολή του Πλούτωνα (γωνιακός σε αντίθεση με την Σελήνη και σε τετράγωνο με τον αστρικό Ήλιο), ενός πλανήτη που συνδέεται με την κοσμική ενέργεια, τόσο στην σκοτεινή (Oranur), όσο και την φωτεινή της πλευρά (οργόνη).

Ο Άρης στον Καρκίνο τον βοήθησε να αναγνωρίσει και να περιγράψει τη διαδικασία της διαρκούς θωράκισης, από την οποία υποφέρει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι στα αστρολογικά εγχειρίδια στη συγκεκριμένη θέση του Άρη αποδίδονται όλα όσα περιέγραψε ο Ράιχ για τη σχετική «νόσο».

Αν ο γωνιακός Κρόνος τον φόρτωσε με ενοχές, ο γωνιακός Ουρανός και το τετράγωνο Ήλιου-Άρη υποστήριξαν ...μανιωδώς την πιο ρηξικέλευθη πλευρά του. Ο Ράιχ υπήρξε ...αγύριστο κεφάλι, στρατευμένος στις απόψεις του, συχνά παρορμητικός υπέρ του δέοντος, όσο και ιδιαίτερα οξύς απέναντι στο συντηρητισμό και την υποκρισία. Αυτό φυσικά είχε και τις συνέπειες του...

Όταν εγκατέλειψε τη Γερμανία δακτυλοδεικτούμενος από τους Ναζί ως διαφθορέας της νεολαίας, κατέφυγε στη Νορβηγία όπου τον ...περιέλαβαν οι συνάδελφοι του επιστήμονες απορρίπτοντας συλλήβδην όλα τα «καινά δαιμόνια» που εισήγαγε.

Την άφιξη του στις ΗΠΑ ακολούθησε αρχικά μια δημιουργική περίοδος, με πλούσιο επιστημονικό και πειραματικό έργο, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τη χρήση «νεφοδιαλυτών» με σκοπό τη δημιουργία βροχής και γενικότερα την ευμενή για τις καλλιέργειες επιρροή στο κλίμα.

Αλλά ο ...μήνας του μέλιτος στην ταραγμένη ζωή του Ράιχ δεν κράτησε για πολύ. Και αυτό που τελικά τον κατάστρεψε ήταν η απειλή που ένοιωσαν τα ιατρικά και οικονομικά συμφέροντα. Ο συσσωρευτής οργόνης και οι προτεινόμενες θεραπείες για παθήσεις, που ο Ράιχ θεωρούσε κυρίως ψυχοσωματικές, μπήκαν στο μάτι της FDA (Food and Drug Administration) και άρχισαν οι διώξεις...

Κι αν η φυλάκιση του οφείλεται εν μέρει και στο ότι πεισματικά αρνήθηκε οποιαδήποτε νομική βοήθεια και αποφάσισε να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του, η μαζική καταστροφή των συσσωρευτών και ειδικά το κάψιμο των βιβλίων του στις 23/8/56 είναι ένα παντοτινό όνειδος για «τη χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο Ράιχ πέθανε στη φυλακή στις 3/11/57 και μακάρι να ήταν ο τελευταίος μάρτυρας στον αδιάκοπο πόλεμο των συμφερόντων...

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, δείχνει οξύμωρο το ότι οι ίδιες όψεις που προκάλεσαν τα δεινά στη ζωή του Ράιχ, ευθύνονται ουσιαστικά και για το ερευνητικό του έργο. Ωστόσο τα στοιχεία δεν επιδέχονται ...αμφισβήτησης.

Η παρουσία τόσων αργών πλανητών στον 4ο και το 10ο οίκο, ο Άρης στον 5ο και ο ...τετραγωνισμένος Δίας στον 7ο δεν προοιώνιζαν κάτι το «ομαλό» στις σχέσεις του.

Παντρεύτηκε δύο φορές και ο έγγαμος βίος του δεν ήταν καθόλου απαλλαγμένος από προβλήματα και ...διπλές σχέσεις.

Δυστυχώς όμως, το πιο θλιβερό περιστατικό που αφορά την οικογένεια του συνέβη λίγο πριν μπει στην εφηβεία και σίγουρα σημάδεψε όλη του τη ζωή.

Κύριος υπεύθυνος φαίνεται να ήταν ο Πλούτωνας στον 4ο οίκο, που στο χάρτη του σχηματίζει αντίθεση με τη Σελήνη, τετράγωνο με τον αστρικό Ήλιο και σύνοδο με τον αστρικό Άρη.

Η μητέρα του αυτοκτόνησε ύστερα από την αποκάλυψη της σχέσης που διατηρούσε με το δάσκαλο του. Ο μικρός Βίλχελμ παρακολουθούσε για αρκετό διάστημα τις ερωτικές επαφές τους και ουσιαστικά θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο για την όλη κατάληξη της ιστορίας.

Ύστερα από πέντε χρόνια πέθανε και ο πατέρας του άρρωστος και ψυχικά καταβεβλημένος.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved