Roman Polanski – Tο μοιραίο βραβείο μιας μοιραίας ζωής

Γεννημένος στις 18/8/1933 στις 10.30 το πρωί στο Παρίσι,
Παπασταύρου Λίντα
Roman Polanski – Tο μοιραίο βραβείο μιας μοιραίας ζωής

από την Κατερίνα Σαλωνίκη

katerina

Ο πολυβραβευμένος και συζητημένος όσο κανείς άλλος σκηνοθέτης Roman Polanski επαναλαμβάνει το ταξίδι του στη Ζυρίχη για να παραλάβει βραβείο για το σύνολο της καριέρας του. Το ίδιο βραβείο πριν από δύο χρόνια, κόστισε τη σύλληψή του όταν οι Ελβετικές αρχές τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο για την υπόθεση που τον έχει στοιχειώσει, περί βιασμού μιας 13χρονης κοπέλας της Samantha Geimer το 1977 στις ΗΠΑ, στο σπίτι του Jack Nicholson.

Η εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου γίνεται προς τιμήν του, ενώ οι διοργανωτές δηλώνουν τεράστιοι θαυμαστές της δουλειάς του και χαρούμενοι που θα μπορέσουν σύντομα να του το πούνε σε προσωπικό επίπεδο.

Το 1978 παραδέχτηκε την παράνομη σεξουαλική επαφή με τη 13χρονη, (με τη θέλησή της) ενώ αρχικά είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Κατόπιν εισαγγελικών διαδικασιών οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν και διέφυγε στη Γαλλία όπου ζει μέχρι σήμερα. Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοσή του, προκειμένου να καταδικαστεί, ενώ η Interpol έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, το οποίο παραμένει ενεργό σε 188 χώρες.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος για τον οποίο κινητοποιήθηκαν σφοδρά από διάσημοι της show biz έως πολιτικοί;

Fanny Ardant, Monica Belucci, Κώστας Γαβράς, Martin Scorsese, Woody Allen, είναι μερικά από τα τρανταχτά ονόματα που παλεύουν ενάντια στην έκδοση του σκηνοθέτη, που παραμένει φυγόδικος πάνω από 30 χρόνια για την υπόθεση παιδεραστίας στις ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γάλλος πρόεδρος Sarkozy παρέδωσε ιδιοχείρως στον Barack Obama το γράμμα του Polanski, ενώ παράλληλα η ηθοποιός Charlotte Lewis τον κατηγορεί ότι το 1983 όταν ήταν 16 χρονών, την κακοποίησε σεξουαλικά αφού πρώτα την είχε ποτίσει μεγάλες ποσότητες σαμπάνιας, υποστηρίζοντας πως ο Polanski δήλωσε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να κάνει σεξ με όλες της ηθοποιούς με τις οποίες συνεργάζεται.

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως η 15χρονη Nastassja Kinski δεν αντιμετώπισε κανένα τέτοιο πρόβλημα στην τολμηρή φωτογράφιση που είχε κάνει με τον σκηνοθέτη.

Η φήμη του Polanski έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που η αμφιλεγόμενη και πολύπλοκη υπόθεσή του έγινε ντοκυμαντέρ από την Marina Zenovich με τίτλο «Wanted or desired» (καταζητούμενος ή επιθυμητός) σχολιάζοντας την προβληματική λειτουργία του αμερικανικού νομικού συστήματος στο σύνολό της.

Από τα συγκλονιστικά θρίλερ της «Νύχτας των Βρυκολάκων» και του «Μωρού της Ρόζμαρυ» έως το πρόσφατο αριστούργημα της «Ένατης Πύλης» και του «Πιανίστα» ο Polanski παραμένει αναλλοίωτος και πάντα με το μελαγχολικό Εβραϊκό βλέμμα των απωλειών στα μάτια.

polansky

Γεννημένος στις 18/8/1933 στις 10.30 το πρωί στο Παρίσι, οι διαδρομές της ζωής του έμοιαζαν με κατάρα που έψαχνε να ξορκιστεί.

Στην αρχή με την κυνηγημένη του οικογένεια από τους Ναζί και τις συγγενικές του απώλειες και αργότερα με το κυνήγι του εαυτού του.

Το γεγονός πως είναι Λέων με ωροσκόπο Ζυγό, δίνει σε αυτό το κυνήγι την αίσθηση της εύρεσης, ενός ξεχωριστού θηράματος.

Η σύνοδος Σελήνης – Πλούτωνα στον Καρκίνο στο μεσουράνημα σε ταυ-τετράγωνο με Άρη και Ουρανό, περιγράφει θεαματικά την πορεία μιας φανερά προκαθορισμένης ζωής.

Ο κυβερνήτης του 7ου οίκου (γάμος – συνεργασίες) Άρης, βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ουρανό οικοθετημένος στον 7ο οίκο, γεγονός που εξηγεί τον ξαφνικό θάνατο της εγκύου γυναίκας του Sharon Tate, η οποία δολοφονήθηκε στο σπίτι τους.

Το τετράγωνο του Άρη και του Ουρανού με τη σύνοδο Σελήνης – Πλούτωνα συνδέεται με την άγρια δολοφονία της πέρα από τον αιφνίδιο θάνατό της, αλλά και το θάνατο του παιδιού τους. Η ζωή του σκηνοθέτη όμως περιβάλλεται από πολλές μυστήριες και μακάβριες πτυχές.

Στην ταινία του «Το μωρό της Ρόζμαρυ» η ηρωίδα πέφτει θύμα μιας ομάδας σατανιστών που, με τη συνεργασία του συζύγου της, την επιλέγουν για να γεννήσει τον αντίχριστο.

Η ταινία σόκαρε τόσο την εποχή που προβλήθηκε, ώστε οι συντελεστές της δέχονταν εκατοντάδες απειλητικά γράμματα από φανατικούς καθολικούς που τους κατηγορούσαν για σατανιστές. Μετά από λίγους μήνες ο παραγωγός της ταινίας έπαθε οξεία ουραιμική δηλητηρίαση ενώ ο συνθέτης και προσωπικός φίλος του Polanski Κριστόφ Κόμεντα έπεσε σε κώμα πεθαίνοντας από ένα απλό χτύπημα στο κεφάλι, από ατύχημα στο σκι.

Ο Polanski κατηγορείται συχνά για χρήση παραισθησιογόνων ουσιών τις οποίες όπως λέγεται χρησιμοποιούσε για να αποπλανήσει κάποιες από εκείνες που επιθυμούσε.

Η σύνοδος Αφροδίτης – Δία στον 12ο οίκο σε εξάγωνο με τον Πλούτωνα πέρα από τις κρυφές σχέσεις που διατηρούσε, τονίζει την ψυχολογία του προς μια υπερβολική σεξουαλική κατεύθυνση με μυστικό τρόπο, με την Αφροδίτη να κυβερνά τον ωροσκόπο και τον 8ο οίκο, του θανάτου και του sex. Το σεξουαλικό του πάθος αναδύεται συνεχώς, ενώ αποτυπώθηκε περίτρανα στην ταινία «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα» με πρωταγωνίστρια την τωρινή του γυναίκα Emmanuelle Seigner, ανακαλύπτοντας οι πρωταγωνιστές μέσα από το άρρωστο sex, τα όρια των εαυτών τους. Η ελκυστική του προσωπικότητα μαγνητίζει μέσα από την καλλιτεχνική του διάθεση, αποτυπώνοντάς την μέσα από πολιτικές, κοινωνικές και παθιασμένες αλληγορίες.

Με τον Ήλιο στο Λέοντα σε τρίγωνο με τον Ουρανό κυβερνήτη του 5ου οίκου, έβρισκε αρκετά δελεαστικό να ηλεκτρίζει τις δημιουργίες του με εντυπωσιακές και πρωτότυπες αμφιλεγόμενες σκηνές, κάνοντάς τον να ξεχωρίζει στην 7η τέχνη.

Ο Ερμής κυβερνήτης του 12ου οίκου σε αντίθεση με τον Κρόνο ψυχογραφούσε τους ανθρώπινους χαρακτήρες δίνοντας έμφαση στα ανθρώπινα αδιέξοδα.

Η τύχη κάνει την παρουσία της ορατή με το εξάγωνο της Σελήνης κυβερνήτη του μεσουρανήματος με το Δία, με το οποίο καταξιώθηκε αποσπώντας τις εκδηλώσεις συμπάθειας αλλά και την τεράστια δημοτικότητά του.

Παραλαμβάνοντας επιτέλους το «μοιραίο» βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στην καριέρα του, ο Polanski γνωρίζει πλέον στα 78 του χρόνια, πως οι πράξεις του χθες, αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο σήμερα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved