Marina Abramovic: Το αστρολογικό πορτραίτο της Τοξοτίνας performer

Εχει καταφέρει να κρατήσει μια ξεχωριστή θέση στην τέχνη, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε σκληρές δοκιμασίες

Marina Abramovic: Το αστρολογικό πορτραίτο της Τοξοτίνας performer

Με την ευκαιρία του ερχομού της στη χώρα μας πριν λίγες ημέρες στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» για να συζητήσει με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς, παρουσιάζοντας και τη μέθοδό της, ξεδιπλώνουμε την τέχνη και την αλήθεια, της διάσημης αυτής σύγχρονης permormer.

Η Marina Abramovic έχει καταφέρει να κρατήσει μια ξεχωριστή θέση στην τέχνη, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε σκληρές δοκιμασίες, διατηρώντας αγεφύρωτες τις αποστάσεις της από το θέατρο.

Γεννημένη στις 30/11/1946 στο Βελιγράδι στις 7:16 το απόγευμα, ο χάρτης της αποτυπώνει περίτρανα τη στόφα του καλλιτέχνη, αλλά και όλα όσα συνοδεύουν την τέχνη της.
Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Καλών Τεχνών της χώρας της, άρχισε να δίνει τις δικές της παραστάσεις, οι οποίες δίχασαν κοινό και κριτικούς, αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές και επικριτές.

Χαρακωμένη με μαχαίρι, ξαπλωμένη σε φλόγες χάνοντας τις αισθήσεις της, ουρλιάζοντας μέχρι να σταματήσει να μιλάει, σμίγοντας τις ανάσες τους με τον σύντροφό της μέχρι να χάσουν και οι δυο τις αισθήσεις τους, παίρνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά ψυχοφάρμακα ώστε να αναγκάσει τον οργανισμό της να αντιδράσει βίαια, είναι μερικές από τις ελάχιστες δοκιμασίες που έχει υποβάλλει τον εαυτό της στις παραστάσεις της, φλερτάροντας με το θάνατο.

Ο Άρης στον Τοξότη σε αντίθεση με Ουρανό την κάνει να ρισκάρει συνεχώς στη ζωή της, αλλά στην περίπτωσή της αυτό είναι μια πρόχειρη αστρολογική διαπίστωση.
Ο υπερτονισμένος 5ος οίκος της είναι αυτός που επιβεβαιώνει την καλλιτεχνική της υπόσταση, με τον Ήλιο σε αρμονική όψη με τον κυβερνήτη του 5ου οίκου της, Πλούτωνα.
Ο Άρης είναι κυβερνήτης του 10ου οίκου της καριέρας και εμπλέκεται σε μεγάλο τρίγωνο με Ήλιο και Κρόνο, γι αυτό άλλωστε και διδάσκει πλέον τη μέθοδό της, με μεγάλη απήχηση.
Μέσα σε όλες τις συναισθηματικές ακροβασίες της όμως, διαφαίνεται και η προσπάθεια εντυπωσιασμού, που μπορεί να μην είναι κάτι υπερφίαλο, αλλά να συνοδεύει την παρότρυνσή της στο να μεταδώσει οπωσδήποτε όλα όσα εκείνη θεωρεί αναγκαία.
Ο Δίας κυβερνήτης του ζωδίου της στον 5ο οίκο και μάλιστα στην ακμή του, αλλά και η Σελήνη στον Υδροχόο κυβερνήτης του ωροσκόπου στον 8ο οίκο σε τρίγωνο με τον Ουρανό κυβερνήτη του οίκου, την κάνει να επιζητά διαρκώς πρωτότυπους και εκκεντρικούς τρόπους, ώστε να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής.
Οι τρόποι αυτοί εφευρίσκονται εύκολα από τις όψεις του υπόλοιπου ωροσκοπίου.
Όλη αυτή η σωματική, συναισθηματική και ψυχική υπερέκταση, βοηθιέται απόλυτα από τη σύνοδο Ερμή – Αφροδίτης στον Σκορπιό σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα, ενώ η πνευματική της προέκταση εντείνεται από τον γωνιακό Ποσειδώνα.
Βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος η Abramociv, πασχίζει να απελευθερώσει το συναίσθημα της Σελήνης στον Υδροχόο στον 8ο οίκο, κάνοντάς το σκοπό της ζωής της, καθώς τα τετράγωνα της Σελήνης με τον Ερμή και την Αφροδίτη στον Σκορπιό, αυξάνουν τη συναισθηματική ένταση, προκαλώντας διάχυτες αντιδράσεις.

Είναι η δασκάλα της Lady Gaga, ενώ αυτή την εποχή σκηνοθετεί μια ταινία για τη ζωή του Κριού James Franco, αναφέροντας πως είναι ο πιο ενδιαφέρων ηθοποιός αυτή τη στιγμή, ποζάροντας μαζί για το περιοδικό «L´uomo Vogue».

{youtube}Eugnrk8Nfi0{/youtube}

Παράλληλα έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Marina Abramovic σαν κληρονομιά για όσους αποδέχονται τη μέθοδό της στην τέχνη, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2016 στο Hudson, στη Νέα Υόρκη.
Στη μέθοδό της περιλαμβάνονται ασκήσεις που ενισχύουν την κατανόηση των θεατών σχετικά με τη σωματική και πνευματική τους εμπειρία.
Οι ασκήσεις βασίζονται στην πεποίθησή της ότι ο καθένας, ανεξάρτητα με το φύλο, την ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τη σωματική ικανότητα, την κοινωνική τάξη, μπορεί να είναι πιο ενεργά παρών σε οποιαδήποτε στιγμή, αφυπνίζοντας τις αισθήσεις και τις δυνατότητες του νου και του σώματος.
Ο ωροσκόπος στον Καρκίνο που ντύνει με έντονη ευαισθησία τις επιδιώξεις της, λειτουργεί καθοριστικά μέσα από τον κυβερνήτη του τη Σελήνη, που σε συνεργασία με τον Ουρανό, τις απογειώνει προκλητικά.
Η κορυφαία παράσταση στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης το 2010, όπου καθόταν ακίνητη για τις 12 ώρες που ήταν ανοιχτό το μουσείο πίσω από ένα τραπέζι χωρίς να τρώει, να μιλάει και να πηγαίνει τουαλέτα, έκανε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο youtube μέσα σε ένα μήνα, ενώ τώρα ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια.
Το κοινό μπορούσε να καθίσει απέναντί της όσο επιθυμούσε και να κάνει ό, τι θέλει. Άλλοι συγκινήθηκαν, άλλοι παρέμειναν απαθείς, οι περισσότεροι έβαλαν τα κλάματα. «Είμαι πολύ δεκτική στην ενέργεια που εκπέμπουν οι άλλοι κι αυτό που με συγκλόνισε ήταν ο απέραντος πόνος που διάβασα στα μάτια των ανθρώπων».
Αν όλο αυτό μπορεί να ονομασθεί τέχνη ή κάτι άλλο, έγκειται στην προσωπική γνώμη του καθενός.
Αν η Abramovic προσπαθεί απεγνωσμένα να εντυπωσιάσει, έγκειται στον ψυχισμό της, που καθορίζεται από τον Δία και τον Πλούτωνα στο ωροσκόπιό της.
Αν η ευαισθησία της γίνεται ανάγκη να εξωθήσει στα άκρα το κοινό, προκαλώντας το να αντικρίσει τα ψυχολογικά του άβατα, έγκειται στη δική της δύσκολη προσωπική ζωή, που ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια.
Τo σίγουρο είναι πως αυτή η καλλιτέχνης αξίζει ιδιαίτερης μνείας, ακόμα και αν για πολλούς, δεν εκπροσωπεί τις πεποιθήσεις τους.

Το video που ακολουθεί είναι από τη συνεύρεση με τον πρώην σύντροφό της Ulay Laysiepen με τον οποίο συνεργάστηκαν 10 χρόνια και έμειναν μαζί 12.
Πέρα από το συγκλονιστικό στιγμιότυπο, ο Ulay είχε γεννηθεί την ίδια ημέρα με εκείνη, επιβεβαιώνοντας το έντονα καρμικό στοιχείο που υπάρχει στον χάρτη της, αλλά και στην πορεία της παρούσας ζωής της.

marina abramovic

Κατεβάστε τώρα το application του astrology.gr, για iphones, ipads και ipods εδώ.

*Θέλετε να μάθετε τι προβλέπουν για εσάς τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.

)

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved