Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 02° 02' 35" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 03° 37' 44" ΥΔΡΟΧΟΟΣ
ΕΡΜΗΣ - 23° 54' 09" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 20° 54' 24" ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΑΡΗΣ - 20° 25' 32" ΖΥΓΟΣ
ΔΙΑΣ - 09° 38' 39" ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 26° 59' 32" ΤΟΞΟΤΗΣ
ΟΥΡΑΝΟΣ - 25° 12' 15" ΚΡΙΟΣ R
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 11° 27' 58" ΙΧΘΥΕΣ
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 17° 37' 09" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 17° 59' 11" ΛΕΩΝ R

Οι αδελφοί Μίλιμπαντ υποθέτω..

25 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα Σάββατο και ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός λαμβάνει χώρα στην πολιτική ζωή της Αγγλίας

από το Βασίλη Παπαδολιά
25 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα Σάββατο και ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός λαμβάνει χώρα στην πολιτική ζωή της Αγγλίας. Ο Εντ Μίλιμπαντ γίνεται αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, νικώντας με οριακή διαφορά στις εσωκομματικές εκλογές τον….. αδελφό του.
Ναι, καλά ακούσατε, τον αδελφό του. Γιατί είναι ίσως από τις πολύ λίγες φορές παγκοσμίως που συμβαίνει δύο αδέλφια να ανταγωνίζονται για μία τόσο σημαντική θέση, φέρνοντας στο νου μας σενάρια σαιξπηρικού δράματος. Τα στοιχεία που καθιστούν την υπόθεση δράμα είναι όλα εδώ. Καταγωγή από οικογένεια εβραίων, που καταδιώχθηκε από το χιτλερικό καθεστώς, ένας πατέρας (Ράλφ Μίλιμπαντ), θεωρητικός του Μαρξισμού, με βαριά σκιά πάνω από τους δύο αδελφούς και η πολιτική σκηνή της Αγγλίας σαν σκηνικό για να εκτυλιχθεί μία υπόθεση που θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν οικογενειακό δράμα.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Έντ μας το έκανε αυτό», έλεγε η γυναίκα του αδελφού του Ντέηβιντ Μίλιμπαντ μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Με Ήλιο στον Αιγόκερω και Σελήνη στον Καρκίνο σε πιθανό σχηματισμό ΤΑΥ με Πλούτωνα και Ουρανό, ο Έντ ήταν ίσως ακριβώς το άτομο εκείνο που θα θυσίαζε την αποδοχή των δικών του ανθρώπων για χάρη της φιλοδοξίας ή του σκοπού.


Με τετράγωνα Ήλιου/Ουρανού και Ήλιου/Πλούτωνα ένιωθε βαριά και τη σκιά (αλλά και την απουσία) του θεωρητικού πατέρα, αλλά εμποτίστηκε επίσης και από νωρίς στην άποψη ότι στη ζωή τίποτα δεν προχωράει χωρίς αλλαγές, ενώ τα τετράγωνα της Σελήνης του έφερναν απότομους αποχωρισμούς από την οικογενειακή θαλπωρή. Το τετράγωνο Δία/Κρόνου εμπόδισε για πολύ καιρό τις φιλοδοξίες του, αλλά το τρίγωνο Ήλιου/Κρόνου τον έμαθε να περιμένει, ενώ το τρίγωνο Ερμή/Πλούτωνα του επέτρεπε πάντοτε να κάνει τις συμφωνίες του μακριά από τα φώτα, όπως έδειξε και ο προσεταιρισμός των συνδικαλιστών του κόμματος την τελευταία στιγμή, που του έδωσε και τη νίκη.
Με Ήλιο στον Καρκίνο σε τρίγωνο με Κρόνο αλλά χωρίς τις δύσκολες όψεις Πλούτωνα και Ουρανού ο Ντέηβ ιντ Μίλιμπαντ έμοιαζε να έχει πιο εύκολα δρόμο μπροστά του για να διακριθεί. Μεγαλύτερος από τον Εντ, μπήκε νωρίτερα στην πολιτική, ήταν προσωπικός σύμβουλος του Τόνυ Μπλαιρ για πολλά χρόνια και ήταν ο ίδιος που ανέδειξε και τον αδελφό του, προωθώντας τον στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν που ακολούθησε.
Με αρκετούς πλανήτες στον αέρα όμως και Ερμή σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα ο Ντέηβιντ μάλλον δεν ήταν στο στοιχείο του, όταν έπρεπε να διαμορφώσει συμμαχίες κάτω από το τραπέζι. Ικανότατος ομιλητής και με πολύ καλές δημόσιες σχέσεις, ο Ντέηβιντ θύμιζε ωστόσο περισσότερο εκτελεστικό στέλεχος μίας μεγάλης εταιρίας ή το θεωρητικό μυαλό στις πολιτικές αναλύσεις του Τόνυ Μπλαιρ.
Αντίθετα ο Εντ υπήρξε πάντοτε πιο πρακτικός (επέλεξε τα οικονομικά για να κάνει τη σταδιοδρομία του), και προσανατολισμένος στη διαχείριση της δύναμης.
Οι δύο αδελφοί μοιράζονται ωστόσο και κάποια κοινά στοιχεία. Με μεγάλα τρίγωνα στα νερά και οι δύο και από ένα τουλάχιστον ισχυρό ΤΑΥ να διακοσμεί το χάρτη τους, είναι σίγουρο ότι δε θα περάσουν απαρατήρητοι, όπως επίσης κι ότι είναι ικανοί να αφουγκράζονται τον παλμό του κόσμου. Αγωνίστηκαν (και συνεργάστηκαν) και οι δύο για αλλαγές στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, όντας καθένας στο πόστο του (ο Ντέβιντ ως υπουργός εξωτερικών και ο Εντ ως υπουργός Ενέργειας). Έχουν μιλήσει με πάθος για την οικολογία και έχουν προσπαθήσει να σπρώξουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών των καυσαερίων.
Αν και αντίζηλοι, μοιράζονται αρκετά κοινά που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να συνεργαστούν.
Η συναστρία των δύο αδελφών αξίζει ίσως τον κόπο να μελετηθεί για να βρεθούν και κάποια περαιτέρω στοιχεία για τη μεταξύ τους σχέση.


Με τον Κρόνο του να δεσπόζει πάνω στο Βόρειο Δεσμό του αδελφού του, ο Ντέηβιντ φαίνεται ότι δεν υπήρξε και τόσο αθώος στον μεταξύ τους αγώνα, καθώς αρκετά συχνά έκοβε το δρόμο για την εξέλιξη του αδελφού του. Αν εξετάσουμε μάλιστα την επίδραση του προοδευτικού χάρτη του Ντέηβιντ στο γενέθλιο του αδελφού του, θα δούμε ότι την περίοδο αυτή λόγω της ανάδρομης κίνησης του Κρόνου, η σύνοδος αυτή υπήρξε ακριβείας.


Από την άλλη ο γενέθλιος Κρόνος του Εντ δείχνει να αγγίζει και το Μεσουράνημα του Ηλιακού χάρτη του Ντέηβιντ, στερώντας του την αναγνώριση. Ωστόσο, ελλείψει ώρας γέννησης, κρατάμε επιφυλάξεις για το αν το Μεσουράνημα του Ηλιακού Χάρτη αρκεί για να επιφέρει τέτοια γεγονότα.


Οι δύο αδελφοί ωστόσο έχουν και κάποιο πεδίο κοινής συνεργασίας. Εξετάζοντας την επίδραση του προοδευτικού χάρτη του Εντ στο γενέθλιο του Ντέηβιντ βλέπουμε μία ιδιαίτερα δημιουργική σύνοδο Άρη /Ουρανού που θα μπορούσε να αιτολογήσει τη συνεργασία τους σε θέματα αλλαγής και καινοτομίας στην πολιτική.
Η οικονομία του άρθρου μας εμποδίζει να επεκταθούμε ιδιαίτερα και στις πλανητικές επιδράσεις την περίοδο της εκλογής. Η επισύναψη πολλών χαρτών είναι δυνατόν να κουράζει τον αναγνώστη, αλλά ο προσεκτικός παρατηρητής δεν μπορεί να μην προσέξει την μοίρα του Ήλιου του Εντ Μίλιμπαντ, πάνω στην οποία περνούσε αυτή την εποχή ο Πλούτωνας, αλλά για όσους θυμούνται τις πλανητικές θέσεις, αξίζει να σημειωθεί και η σύνοδο Άρη/Αφροδίτης πάνω στο Δία του και σε αντίθεση με τον Κρόνο (σπάσιμο δεσμών, ψύχρανση κατεστημένων σχέσεων) που είχε προηγηθεί το προηγούμενο δεκαήμερο.
Από την άλλη ο Ντέηβιντ είχε να παλέψει με τη διέλευση του Κρόνου από τον Άρη του που του έκοψε τα φτερά, ενώ ο Ερμής τις μέρες πριν τις εκλογές περνούσε από τις θέσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα του, ενθαρρύνοντας αλλαγές θέσεων και παρασκήνιο, ενώ την ημέρα των εκλογών έκανε αντίθεση με τον Κρόνο, φέρνοντας τα δυσάρεστα νέα.
Η συναστρία των συγκεκριμένων αδελφών θα άξιζε περισσότερο μελέτη, εργασία που ξεφεύγει όμως του σκοπού της συγκεκριμένης δημοσίευσης, θα μπορούσε όμως ενδεχομένως να γίνει σε δεύτερο μέρος.
Δεν μπορώ να παραβλέψω για παράδειγμα ότι τις πρώτες βδομάδες κιόλας της ανάληψης των καθηκόντων του ο Εντ αναγκάζεται να τις περάσει έχοντας σύνοδο του διελαύνοντα Κρόνου από το γενέθλιο Ουρανό του, πράγμα που τον ανάγκασε ήδη στην πρώτη ομιλία θέσεων του να βάλει νερό στο κρασί της ανανέωσης που επαγγελόταν και να εμφανιστεί να εξαγγέλει μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Με τέτοια αρχή είναι σίγουρο ότι έχει δρόμο μπροστά του, ενώ πολλοί λένε ότι ο αδελφός του (που κατά την ταπεινή μου άποψη ενέχει ρόλο Κρόνου στη σχέση) θα προσπαθήσει να περιορίσει τις επιθυμίες του αδελφού του.
Όλα αυτά όμως θα τα δούμε και θα είμαστε σε θέση να τα σχολιάσουμε στη συνέχεια και σε κάποιο ενδεχομένως δεύτερο μέρος αυτής της εργασίας.
 

Σχολιάστε
SHARES
ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης