Καθαρός... Ουρανός, αστραπές δεν φοβάται

Ο Ουρανός σχετίζεται άμεσα με τις επιστήμες και την πολιτική.

Καθαρός... Ουρανός, αστραπές δεν φοβάται

από τον Γιάννη Ριζόπουλο


Η φύση του Ουρανού

Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης των (ξαφνικών) αλλαγών, των νεωτερισμών και των ιδιαιτεροτήτων. Πίσω από κάθε προσωπική ή κοινωνική επανάσταση κρύβεται η αφεντιά του. Και όπως συμβαίνει με κάθε αργό πλανήτη, η ενέργεια του είναι δύσκολο να «χωρέσει» στα στενά πλαίσια μιας απλής καθημερινότητας. Όπερ σημαίνει πως πρώτον ο πλανήτης λειτουργεί πολύ πιο δημιουργικά όταν έχει διαθέσιμες εφαρμογές σε ένα ευρύ πεδίο και δεύτερον ότι ο «περιορισμός» του αναδεικνύει αναπόφευκτα την «στριμμένη» του πλευρά.

Αυτός, ο «σκοτεινιασμένος» Ουρανός είναι που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους άλλους, όσο και στον εαυτό του. Αντίθετα, ο «καθαρός» -από την άποψη των ανοικτών οριζόντων- Ουρανός είναι ταγμένος στο έργο του και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για να παρεισφρήσουν οι σκιές του αλλόκοτου στον χαρακτήρα του ατόμου.

Αυτό έχει μέγιστη πρακτική αξία, αφού είναι το κλειδί της έκφρασης του πλανήτη σε έναν ευαίσθητο τομέα του ωροσκοπίου, για παράδειγμα τον 7ο οίκο των σχέσεων.

Για τον μέσο άνθρωπο, αυτή η θέση πριμοδοτεί συνήθως έναν ανατρεπτικό χωρισμό ή ακραίες καταστάσεις στις σχέσεις και τις συνεργασίες. Για τον Ουράνιο δημιουργό όμως, όλα κυλούν πιο ήπια αφού οι προτεραιότητες του ανήκουν σε άλλο πεδίο.

Ο Ουρανός είναι επίσης ένας πλανήτης που συνδέεται στενά με την εξέλιξη της κοινωνίας και την θέση του ατόμου μέσα σε αυτήν. Αυτή η «πολιτική» διάσταση είναι που τον χρίζει γενικό ...δερβέναγα των επαναστάσεων, τόσο που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το «αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα».

Οι λέξεις κλειδιά που βοηθούν στην κατανόηση της φύσης του είναι: Αμφισβήτηση, ανατροπή, αιφνιδιασμός, αντιστροφή, αναθεώρηση, αντίφαση, ακρότητα, πρόκληση, ύβρις, απομυθοποίηση, αλήθεια, ξεμπρόστιασμα, αποκάλυψη, πείραμα, έρευνα, επιστήμη, τεχνολογία, ψυχολογία, πολιτική, πραξικόπημα, πτήση, διάστημα, ηλεκτρισμός, λέιζερ.

Όταν στο ωροσκόπιο συνδέεται αρμονικά με προσωπικούς πλανήτες συμβάλλει σε πλεονεκτήματα που προκύπτουν αυθόρμητα από την εμφάνιση νέων δεδομένων στη ζωή μας. Προωθεί επίσης ενδιαφέροντα σχετικά με τις κοινωνικές επιστήμες, την πολιτική η άλλα «παράξενα» αιρετικά η μη συνηθισμένα θέματα όπως η Αστρολογία, οι εξωγήινοι, η «άγνωστη Προϊστορία» κλπ.

Ωστόσο επειδή οι αρμονικές όψεις δεν πιέζουν προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, όλα αυτά τα ενδιαφέροντα παραμένουν συνήθως στη σφαίρα της απλής ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων. Το... πάρτι αρχίζει όταν ο Ουρανός είναι «δυσαρμονικός», αφού τότε αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο αλλά και την ...αναποδιά του.

Κόντρα στο ρεύμα

Η πολιτική του «ζήτω η διαφορά» παίρνει συχνά ακραίες διαστάσεις, σοκάροντας τον κοινό νου. Οι προκλήσεις και οι πειραματισμοί είναι τα κυριότερα όπλα του Ουρανού ενάντια στην «άγονη τάξη» και την κοινωνική υποκρισία, τουλάχιστον όπως τα αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Συχνά υιοθετεί ή προβάλλει αντιλήψεις και πρακτικές που δεν είναι δικές του αλλά εξυπηρετούν απόλυτα την ανατροπή των δεδομένων.

Γενικά, έχει την τάση να διαφοροποιείται και να κοντράρει κάθε καθεστηκυία άποψη, ανεξάρτητα με το αν είναι σωστή η όχι. Ακόμη κι αν είναι θα βρει τα επιχειρήματα για να την κλονίσει. Οι αντιθέσεις είναι ο τρόπος ζωής του. Από αυτήν την άποψη-όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Κρόνο-ο Ουρανός δεν είναι φορέας κάποιων σταθερών αντιλήψεων. Ούτε έχει ...προσωπικά με κανέναν. Απλά πηγαίνει ανάποδα στο ρεύμα.

  • Ένας Ουράνιος τύπος μπορεί να εμφανιστεί ως γκέι-χωρίς να είναι-όταν κρίνει ότι αυτό είναι επαρκώς ...σκανδαλώδες.
  • Να υποδυθεί τον εξτρεμιστή ή τον ακραιφνή συντηρητικό ακριβώς για να βάλει στο τραπέζι και την άλλη όψη της πραγματικότητας.
  • Μπορεί να τον συναντήσουμε ως άθεο, όταν κινείται σε ένα θρησκόληπτο κοινωνικό περιβάλλον η ως βαθιά θρησκευόμενο, όταν γύρω του επικρατεί η αθεΐα και ο σκεπτικισμός.
  • Για τον ίδιο λόγο μπορεί επίσης να είναι από ακραιφνής τεχνοκράτης μέχρι ριζοσπαστικός οικολόγος.

Και βέβαια κάθε ...αξιοπρεπής Ουρανός επιβάλλει στον καθένα να αλλάζει τη στάση του και να μεταφέρεται από το ένα άκρο στο άλλο.

Είναι γνωστό ότι οι Ουράνιοι πολιτικοί βαριούνται γρήγορα όταν βρεθούν σε θέσεις εξουσίας και αρχίζουν τα «πειράματα», πρώτα απ’ όλα με ...τον εαυτό τους. Είναι σαν να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να μονολογούν: «Θα σου δείξω εγώ βρωμό-συντηρητικέ!». Έτσι οι αρχικές διακηρύξεις περί ελευθερίας, αυτοδιάθεσης κλπ μπορεί μεν να παραμένουν ενεργές στα χαρτιά αλλά στην πράξη άλλα γίνονται.

Η λογική του παραλόγου

Η διαφορά του με τον Άρη, που συνηθίζει να κοντράρει και να σηκώνει «αντάρτικο», είναι ότι ο Ουρανός δεν κάνει καμία κίνηση χωρίς να ...επισυνάψει και μια θεωρία. Οι θέσεις του, όσο «τρελές» κι αν είναι στηρίζονται πάντα σε μια λογική, έστω κι αν πρόκειται για τη λογική του παραλόγου.

Έχοντας την τάση να αναλύει και να εξηγεί τα πάντα, ιδιαίτερα όσα αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, καταλήγει να είναι ιδανικός ερευνητής σε όλο το φάσμα των επιστημών και των παρά-επιστημών με «ειδικότητα» στην Ψυχολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Αστρολογίας. Εκεί το Ουράνιο άτομο έχει όλη την άνεση να ασχοληθεί με κάθε ιδιομορφία και κάθε τι «τρελό», χωρίς να τα βάζει σώνει και καλά στο σπίτι του.

Είναι χαρακτηριστική η γωνιακή θέση του Ουρανού στα ωροσκόπια ψυχολόγων και ψυχιάτρων, οι οποίοι αν δεν εφάρμοζαν την ενέργεια του πλανήτη με αυτόν τον τρόπο θα διακινδύνευαν να βρεθούν στις τάξεις των «τρελών» που παρακολουθούν. Κάτι που κάποιες φορές, εξ αιτίας ενός Ουράνιου overdose δεν το αποφεύγουν τελικά!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι Ουράνιοι τύποι είναι ιδανικοί για να συνεννοούνται με εκείνους που δεν αντέχουν ούτε την ...σκιά τους και έχουν την φήμη του γεροπαράξενου. Και αν πραγματικά θέλετε να επικοινωνήσετε ή να συνδιαλλαγείτε με έναν ιδιόρρυθμο «τρελάρα», δεν έχετε παρά να αναθέσετε την επικίνδυνη αποστολή σε έναν ομόλογο του, έστω και αν ο ειδικός διαμεσολαβητής υποδύεται τον ...Κρόνιο, μην έχοντας ακόμη συνειδητοποιήσει την δυναμική του Ουρανού στο ωροσκόπιο του.

Η κρίση των 40

Οι άνθρωποι με έντονο Ουρανό στο ωροσκόπιο τους (αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες όψεις και τις γωνιακές θέσεις του) είναι... καταδικασμένοι να αμφισβητούν και να ανατρέπουν. Αυτός είναι ο φυσικός τους ρόλος και για να είναι πιο αποτελεσματικοί, η φύση τους έχει προικίσει με μια ιδιόμορφη γοητεία, ικανή να παραβιάζει κάθε θύρα. Η διαφορετικότητα ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση και είναι πράγματι ένας-συχνά ακατανίκητος-πειρασμός για τον εγκλωβισμένο μέσο άνθρωπο.

Στην περίπτωση που κάτι στο ωροσκόπιο, όπως για παράδειγμα ένας ισχυρός Κρόνος, «πείσει» το Ουράνιο άτομο να μην προχωρήσει σε αλλαγές, τότε ο Ουρανός... αυτονομείται και ταρακουνάει το σύμπαν, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή του.

Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα του πλανήτη σε αυτή τη ζωή: Τίποτα δεν είναι αιώνιο και ουδείς αναντικατάστατος, του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου.

Όταν λοιπόν βρεθεί απέναντι από τη γενέθλια θέση του-κι αυτό συμβαίνει για τον καθένα μας στην ηλικία των 40 ετών περίπου-ζητάει «λογαριασμό» για όλα τα μέχρι τότε πεπραγμένα, αποφασισμένος να μην αφήσει ...τίποτα όρθιο. Κι ένας Ουρανός που …σέβεται τη φήμη του θα συντελέσει είτε στην αποσταθεροποίηση (όταν όλα είναι «τακτοποιημένα»), είτε στην ξαφνική ανάδειξη τάσεων και ταλέντων που παρέμεναν στα αζήτητα. Ενδεχομένως να τα κάνει και τα δύο...

Ο ρόλος του στις κοινωνικές εξελίξεις

Ο Ουρανός σχετίζεται άμεσα με τις επιστήμες και την πολιτική. Σε αυτούς τους δύο τομείς λειτουργεί συμπληρωματικά με την Έριδα και τη Δήμητρα αντίστοιχα. Γενικότερα όμως, η φύση του είναι πολύ συγγενική με αυτήν του ανθρώπινου είδους, που είναι από ...κατασκευής προορισμένο να ανατρέψει όλα τα δεδομένα στον πλανήτη Γη και όπου αλλού χρειαστεί! Από αυτήν την άποψη είναι ο κεντρικός «τυμπανιστής» στους ρυθμούς εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Η επταετής παρουσία του σε κάθε ζώδιο ορίζει ρεύματα και «μόδες», που είναι πιθανόν να επανακάμψουν σε νέα έκδοση ύστερα από 21, 42 η 84 περίπου χρόνια.

Και οι σύνοδοι του με άλλους αργούς πλανήτες (τον Κρόνο, τον Ποσειδώνα η τον Πλούτωνα) ορίζουν μεγάλες χρονικές περιόδους, όπου η εξέλιξη των πραγμάτων γίνεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος.

Για παράδειγμα, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη σύνοδο του Ουρανού με τον Πλούτωνα στην Παρθένο, τη δεκαετία του 60 και αυτή του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στον Αιγόκερω, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας με την παράλληλη ανησυχία για το οικολογικό μέλλον του πλανήτη είναι ο «βηματισμός» της πρώτης, ενώ η δεύτερη παραπέμπει στην «παγκοσμιοποίηση» και τα εθνικά η εθνικιστικά ρεύματα.

Ουρανός και σεξουαλικότητα

Για τους λόγους που ανέλυσα και πιο πάνω, όταν ο πλανήτης σχετίζεται με την σεξουαλική έκφραση του ατόμου, μπορεί να υιοθετήσει μια ακραία στάση είτε προς την πλευρά μιας πλήρους απελευθέρωσης και χειραφέτησης -στο μότο του «όλα επιτρέπονται»- είτε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οι πειραματισμοί του είναι ατελείωτοι, εδώ όμως ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την «χαλαρή» καταστρατήγηση κάθε ηθικού κώδικα και κανόνα. Κι αυτό το γράφω έχοντας κυρίως κατά νου τις ανάξιες προς μίμηση «επιδόσεις» του πλανήτη στην παιδεραστία. Οτιδήποτε άλλο «περίεργο», που έχει να κάνει με ενήλικες και συνήθως χαρακτηρίζεται ως «ανωμαλία» ουδόλως με απασχολεί, για να μην πω ότι το επικροτώ κιόλας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved