Μάθε παιδί μου γράμματα - Ο Ερμής στα ζώδια A΄ Μέρος

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε Ερμή

Μάθε παιδί μου γράμματα - Ο Ερμής στα ζώδια A΄ Μέρος

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Εκτός από το ζώδιο που ανήκει ο καθένας (τη θέση του Ήλιου δηλαδή την ημέρα που γεννήθηκε) στα ωροσκόπια υπάρχει και ο Ερμής που είναι επιφορτισμένος με τις λειτουργίες του μυαλού μας. Η θέση και οι όψεις του Ερμή στο ωροσκόπιο μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης, την εκφραστικότητα και τις διανοητικές ικανότητες μας. Από εκεί και ύστερα βέβαια, επειδή ο Ερμής δεν είναι ο αποκλειστικός δείκτης για όλα αυτά, θα πρέπει να εξετάσουμε και τις υπόλοιπες παραμέτρους του μυαλού μας, κυρίως την ποιότητα του 3ου ή του 9ου οίκου.

Αν και το θέμα του παρόντος άρθρου αναφέρεται άμεσα στα παιδιά και τις σχολικές τους επιδόσεις με βάση τον γενέθλιο Ερμή τους, δεν παύει να είναι και ένας καλός οδηγός και για τους πρεσβύτερους. Οπότε μπορείτε άνετα να πέσετε με τα ...μούτρα στο διάβασμα ανακαλύπτοντας τα συν και τα πλην κάθε ζωδιακής θέσης.

Πρακτικά, δεν υπάρχει γενικά «καλός» και «κακός» Ερμής, αφού ο καθένας έχει τον τρόπο του να κινείται στην καθημερινότητα και εκείνο που «μετράει» περισσότερο είναι το να αξιοποιηθεί εκεί που έχει ταλέντο. Δεν ζητάμε δηλαδή την εξομοίωση όλων των τύπων του Ερμή αλλά την ανάδειξη της διαφορετικότητας τους. Όλοι κάπου χρησιμεύουν και κάπου αλλού απλά ...δεν το ‘χουν. Το μόνο που έχουμε λοιπόν να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες του Ερμή και να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια τους, χωρίς να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι άλλο που δεν είμαστε.

Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός κλίματος και τότε αυτός ο «αγγελιοφόρος των θεών» αλλά και μικρός «κλεφτάκος» σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, θα αρχίσει να μας σκαρώνει διάφορα ...χουνέρια!

Σε γενικές γραμμές ο Ερμής στα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέοντας και Τοξότης) είναι εκφραστικός, ενθουσιώδης με πρωτοποριακές τάσεις και συνήθως ασυστηματοποίητος. Στα ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) έξυπνος, διαλλακτικός, κοινωνικός και συχνά εγκεφαλικός. Στα ζώδια της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) πρακτικός και συστηματικός. Στα ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς) υποκειμενικός, εσωστρεφής και συναισθηματικός, πολλές φορές με καλλιτεχνική προδιάθεση.

Ωστόσο, επειδή το κάθε ζώδιο έχει τις ιδιαιτερότητές του είναι καλύτερα να εξετάσουμε τις δώδεκα περιπτώσεις ξεχωριστά με μια χρήσιμη υπενθύμιση. Αν το ηλιακό ζώδιο είναι διαφορετικό από εκείνο του Ερμή (ο Ερμής κινείται πάντα κοντά στον Ήλιο κι έτσι το ζώδιο που βρίσκεται θα είναι ή το προηγούμενο ή το επόμενο ή το ίδιο με αυτό του Ήλιου) τότε πρέπει να γίνεται συνδυασμός των δύο θέσεων γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο Ερμής δανείζεται στοιχείο από τον Ήλιο αναπληρώνοντας έτσι τυχόν ελλείψεις και μειονεκτήματά του.

Ο… μικρός Ερμής

Την πρώτη μέρα στο σχολείο ο Λευτεράκης ρωτάει τη μαμά του: Που είναι η Σελήνη σήμερα;

-Στον Αιγόκερω, παιδί μου... Αλλά γιατί ρωτάς;

-Ουφ! Φέτος μπορεί να αριστεύσω... Γιατί πέρυσι, που ήταν στο Σκορπιό έπαιρνα όλο μηδενικά!

Ο Ερμής στον Κριό

Το κίνητρό του είναι… να το πει πρώτος. Δείχνει αμεσότητα, εξυπνάδα αλλά και βιασύνη. Λειτουργεί καλύτερα σε ανταγωνιστικές συνθήκες κι εκεί όπου τα πράγματα δεν «βαλτώνουν». Έχει μεταπτώσεις στην απόδοσή του ενώ συχνά δημιουργεί προβλήματα με τη ζωηρότητά του ειδικά όταν όλα είναι πολύ… ήσυχα. Ο χρόνος και η μεθοδικότητα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί του. Πέφτει με τα μούτρα στο διάβασμα επιδιώκοντας να μάθει όσα περισσότερα μπορεί σε ελάχιστο χρόνο. Όταν ο ενθουσιασμός του κοπάσει τα παρατάει όπως είναι και ασχολείται με κάτι άλλο. Μισεί τις διαταγές (όταν του τις δίνουν). Αφήστε τον με την εντύπωση πως ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία. Αν θέλετε να μάθει κάτι πολύ καλά… απαγορέψτε του να το μελετήσει και γενικά αφήστε τον να έχει την ψευδαίσθηση της κατάκτησης. Η αυστηρή πειθαρχία αχρηστεύει αυτόν τον Ερμή αφού το μόνο που θα τον απασχολεί είναι το πώς θα πάει κόντρα στις απαγορεύσεις. Είναι απαραίτητο να εκτονώνεται με γυμναστική σπορ και παιχνίδια, ενώ η επιστράτευση του φιλότιμου ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση κρίσης.

Ο Ερμής στον Ταύρο

Το κίνητρό του είναι η αμοιβή. Αργός, ήσυχος, μεθοδικός, αρκετά συχνά δίνει την εντύπωση του «χαζού». Τα φαινόμενα όμως μπορεί να απατούν. Απλά είναι της άποψης ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει κι από την άλλη δεν κουράζεται ποτέ για όσα νομίζει πως δεν θα του χρησιμεύσουν ποτέ. Η ηρεμία και ο αργός σταθερός ρυθμός ροής των πληροφοριών είναι οι ιδανικές συνθήκες λειτουργίας του. Αντίθετα, η ταχύτητα και το μεγάλο πλήθος στοιχείων τον αποθαρρύνουν και τον τρομοκρατούν οδηγώντας τον σε λανθασμένες εκτιμήσεις και παιδαριώδη λάθη. Γι’ αυτό απεχθάνεται τους έξυπνους και τους «εξυπνάκηδες». Κάθε φορά που αυτός ο Ερμής συγχύζεται ή νιώθει απειλημένος «γαντζώνεται» πεισματικά στις πεποιθήσεις του-όσο λάθος κι αν είναι-και δεν τις εγκαταλείπει, αν δεν αποκατασταθεί πρώτα η ηρεμία. Όταν μάθει κάτι λάθος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το αλλάξει. Έτσι, διατηρεί τα λάθη του π.χ. στην ορθογραφία ή την αριθμητική εφ’ όρου ζωής. Η απόδοσή του είναι μεγαλύτερη στο σπίτι όπου μπορεί να επανεξετάσει το υλικό του με ηρεμία.

Ο Ερμής στους Διδύμους

Ένα παιδί με αυτόν τον Ερμή σπάνια έχει προβλήματα αντίληψης ή προσαρμογής. Έξυπνος, και «καπάτσος» μπορεί να αντιδρά ρεαλιστικά απέναντι σε όλες τις δυσκολίες και να λειτουργεί αβίαστα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο η εξυπνάδα του γίνεται δίκοπο μαχαίρι όταν ο …δαιμόνιος μαθητής τον χρησιμοποιεί για να υπερκεράσει ευθύνες και υποχρεώσεις. Τα σκονάκια, η αντιγραφή και κάθε ευφάνταστη πατέντα που κάνει την ζωή στο σχολείο απλούστερη είναι το …φόρτε του και γενικότερα βολεύεται με τις εύκολες-όσο και πρακτικές-λύσεις. Συνήθως κινείται και μιλάει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, ενώ συχνά παρουσιάζει συμπτώματα …ξερολίασης. Αν προσβάλλεται από άλλους πλανήτες (ιδίως τους αργούς) είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει κρίσιμες ιδιαιτερότητες στο λόγο η την κίνηση.

Ο Ερμής στον Καρκίνο

Το κίνητρό του είναι να αγαπηθεί. Η κρίση του επηρεάζεται συχνά από τα αισθήματα που τρέφουν οι άλλοι γι αυτόν. Λειτουργεί άψογα και παίρνει πρωτοβουλίες σ’ ένα περιβάλλον ή σ’ ένα μάθημα που το θεωρεί οικείο, «δικό του». Έτσι, συνηθίζει να δημιουργεί παράδοση ενώ συχνά δένεται συναισθηματικά με την τάξη, τους συμμαθητές και τους δασκάλους του. Ιδιαίτερα με τους τελευταίους, όταν ταιριάζει δημιουργεί «κολλητές σχέσεις», είναι «το παιδί τους», έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε εντολή τους. Σε ό, τι δεν του αρέσει αντιδρά με γκρίνια και παράπονα. Όταν πληγώνεται, η απόδοσή του πέφτει κατακόρυφα και τότε χρειάζεται «ενέσεις» χαδιών και αγάπης. Οι αλλαγές τον φέρνουν σε αμηχανία γι’ αυτό η πρώτη του επαφή με το σχολείο και τα βιβλία θα είναι δύσκολη, αν δεν έχει προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στο τέλος δε θα θέλει να ξεκολλήσει απ’ αυτά. Τα ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι τον αντιπροσωπεύουν και τον βοηθούν για μια γρήγορη πρόοδο. Όταν νιώσει σίγουρος και ασφαλής βοηθά με ευχαρίστηση τους πιο αδύνατους συμμαθητές του. Αυτός ο Ερμής αποδιοργανώνεται εντελώς από τη χρήση βίας, τον ανταγωνισμό και την οικογενειακή δυσαρμονία. Είναι γνωστό ότι όλα τα παιδιά επηρεάζονται από οικογενειακά προβλήματα ωστόσο οι Καρκίνοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

Ο Ερμής στο Λέοντα

Το κίνητρό του είναι να ξεχωρίσει. Έχει μια φυσική ροπή προς τις διακεκριμένες πνευματικές αξίες, αν όμως δεν προσανατολιστεί έγκαιρα προς τα κει τότε θα αρχίσει να καταναλώνεται σε μάταιες επιδείξεις κι ανόητες επιβεβαιώσεις. Χρειάζεται ενθάρρυνση έστω και σε μορφή κολακείας όχι όμως τόσο που να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Ο μεγάλος εγωισμός είναι η κυριότερη παγίδα γι’ αυτόν τον Ερμή που αχρηστεύεται γίνεται πεισματάρης και ατίθασος πιστεύοντας και διαλαλώντας ότι είναι καλύτερος απ’ τους απ’ τους παιδαγωγούς του αν όχι στις γνώσεις, στην καταγωγή, την ηθική ή τον πλούτο. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζει και η ανατροφή από το σπίτι ειδικά αν οι γονείς εγκρίνουν και επαυξάνουν την επιδειξιμανία και τις «χαριτωμένες» τάσεις κυριαρχίας του παιδιού τους. Όταν δεν συμβαίνουν όλα αυτά είναι απλά έξυπνος και μεγαλόψυχος. Συνήθως αρνείται συστηματικά να εξομοιωθεί με τους υπόλοιπους συμμαθητές του φροντίζοντας να διακρίνεται είτε στα μαθήματα είτε απλά … στο στυλ. Οι θεατρινισμοί και οι «πόζες» του πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξυπνάδα, ποντάροντας στο φιλότιμό του. Το πιο κατάλληλο φάρμακο όμως για όλα αυτά είναι ένας παιδαγωγός με στυλ, φινέτσα και ανεγνωρισμένη αξία, στοιχεία που ο μικρός Λέοντας θα εκτιμήσει απεριόριστα. Πολλές φορές γίνεται ο καλύτερος μαθητής της τάξης. Όταν φτάσει σ’ αυτό το σημείο, δύσκολα χάνει τη θέση του και την αξιοπρέπεια του γιατί απλά δεν το ανέχεται. Ο βασιλιάς δεν αρκεί να «είναι» αλλά πρέπει και να φαίνεται.

Ο Ερμής στην Παρθένο

Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων αυτής της θέσης του Ερμή που ακόμη και σε δυσαρμονία με ισχυρούς πλανήτες δύσκολα τα χάνει. Έξυπνος, κριτικός παρατηρητικός, συστηματικός, τακτικός και εργατικός «λύνει και δένει» κυριολεκτικά χωρίς μάλιστα να κομπάζει για την αξία του. Το «χόμπι» του είναι τα πάσης φύσεως λεξικά και σίγουρα μπορεί να κινηθεί με άνεση στο δαιδαλώδη κόσμο του διαδικτύου. Όμως, κανείς δεν είναι τέλειος… Η εμμονή σε εξονυχιστικές λεπτομέρειες, και η αδυναμία να συλλάβει μια γενική εικόνα (βλέπει το δένδρο και όχι το δάσος), του κοστίζουν συχνά σε χρόνο και ευρύτητα σκέψης.

Διαβάστε τον Ερμή στα υπόλοιπα ζώδια εδώ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved