Μπλε φεγγάρι: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το σπάνιο φαινόμενο του «Blue moon» (video)

Σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου το φεγγάρι θα είναι μπλε!

Μπλε φεγγάρι: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το σπάνιο φαινόμενο του «Blue moon» (video)

Για να είμαστε πιο ακριβείς αποκαλείται μπλε. Γιατί όμως λέμε μπλε την πανσέληνο αυτή;

Αφιέρωμα την ιστορία της «Μπλε Σελήνης» που αναμένεται την νύχτα της Παρασκευής, κάνει η NASA μέσω του καναλιού της στο youtube.

Όταν κάποιος λέει «μία φορά κατά τη Μπλε Πανσέληνο» εννοεί ότι κάτι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια.

Είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιουλίου και σύμφωνα με τη σύγχρονη λαογραφία, όταν συμβαίνουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, τότε η δεύτερη είναι η «μπλε».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται κάθε περίπου 2,5 χρόνια. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.

Πώς γεννήθηκε ο σύγχρονος όρος «μπλε φεγγάρι» ή «Blue Moon»;

Η παλαιότερη αναφορά γίνεται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια». Στο πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιείται ο μεσαιωνικός όρος «belewe», που μεταφράζεται ως «μπλε», σημαίνει όμως και «προδοσία». Για το λόγο αυτό όταν το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, όπου «χάθηκαν» κάποιες μέρες, «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, αυτό ονομάστηκε «το φεγγάρι της προδοσίας».

Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι όμως προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για έτσι η σελήνη... έγινε μπλε!

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.

Η NASA στο βίντεο αφιέρωμά της για το «μπλε φεγγάρι» αναφέρει και κάποιες άλλες περιπτώσεις που το φεγγάρι άλλαξε χρώμα λόγω φυσικών γεγονότων και στο τέλος προσκαλεί όλους τους φίλους της αστρονομίας να βγουν και να δουν με τα μάτια τους το χρώμα του σημερινού φεγγαριού.

Δείτε το βίντεο:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved