Οι τέσσερις βασικοί τύποι του Ιπποκράτη – Β μέρος

Οι άλλοι δύο τύποι του Ιπποκράτη είναι ο Χολερικός και ο Φλεγματικός

Οι τέσσερις βασικοί τύποι του Ιπποκράτη – Β μέρος

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, σήμερα θα αναλύσουμε τους άλλους δύο τύπους του Ιπποκράτη, το Χολερικό και τον Φλεγματικό. Να υπενθυμίσω ότι ο Ιπποκράτης έκανε ένα διαχωρισμό σε τέσσερις τύπους σημαντικών όψεων της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου.

Αυτοί είναι:

Α) Ο Αιματώδης

Β) Ο Μελαγχολικός

Γ) Ο Χολερικός

Δ) Ο Φλεγματικός

Γ. Ο Χολερικός είναι ο τύπος του ανθρώπου ο οποίος είναι πάρα πολύ φιλόδοξος και καθόλου συναισθηματικός. Έχει ένα μόνιμο κίνητρο, να αλλάξει τις καταστάσεις που ζει σε τέτοιο βαθμό που καταλήγει να μάχεται με το περιβάλλον του. Είναι αρκετά ανυπόμονος και σκέφτεται ότι οι άλλοι είναι τεμπέληδες επειδή δεν λειτουργούν όπως αυτός.

Η θέληση του είναι ισχυρή και έχει μεγάλη ικανότητα να παίρνει αποφάσεις. Μπορεί να είναι στρατηγός αλλά είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να πάρει τις συμβουλές από κάποιον άλλον.

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που δεν θέλει οι άλλοι να παίρνουν αποφάσεις γι' αυτόν, αλλά απ' αυτόν. Μπορεί πολύ γρήγορα να αντιληφθεί μια κατάσταση και να κινηθεί άμεσα, γνωρίζοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Η σκέψη του είναι καθαρή αλλά μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από κάτι που πρέπει να γίνει.

Ο Χολερικός τύπος δεν είναι αυτός που θα πει πολλά, όταν θα καταλάβει ότι ένας φίλος του υποφέρει και ούτε θα νιώσει την θλίψη του άλλου βαθιά. Θα κάνει ό, τι μπορεί για να δείξει την συμπάθεια του όχι μέσα από λόγια αλλά από πράξεις. Η ομιλία του πρέπει να έχει κάποιο νόημα γι' αυτό προτιμάει να δρα για ένα πρόβλημα παρά να μιλάει γι' αυτό.

Οι στόχοι του είναι ξεκάθαροι και ξέρει ενστικτωδώς τον καλύτερο τρόπο να τον πετύχει. Έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να εκτιμά τα ταλέντα των άλλων και ιδιαίτερα, όταν του είναι χρήσιμα και προς το συμφέρον του.

Πολλές φορές δε δίνει προσέχει μια προσβολή επειδή είναι αρκετά απασχολημένος αλλά όταν την συνειδητοποιήσει μπαίνει στον πειρασμό να επιστρέψει την προσβολή με τον ίδιο τρόπο.

Έχει ένα πολύ δυνατό ταπεραμέντο, είναι ευερέθιστος και θερμόαιμος αλλά αν χάσει τον έλεγχο μπορεί να γίνει βίαιος. Ενώ είναι τολμηρός, δυνατός, δημιουργικός και αποφασιστικός μπορεί πολύ εύκολα να περάσει στο άλλο άκρο και να γίνει ξεροκέφαλος, εγωκεντρικός και αναίσθητος.

Δ. Ο Φλεγματικός είναι ο τύπος του ανθρώπου που είναι αργός, σταθερός, ήρεμος και δεν θέλει πολλές φασαρίες. Η ζωή του θέλει να είναι σταθερή χωρίς προβλήματα. Το φρούριο του είναι το σπίτι του. Δεν ενθουσιάζεται εύκολα.

Ο νους του και η θέληση είναι πολύ καλά ανεπτυγμένα αλλά συχνά η δύναμη της θέλησης του είναι αρνητική και πολλές φορές δεν θέλει να δημιουργήσει κάτι καινούριο.

Στον συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου ο νους δεν επηρεάζεται από τα συναισθήματα ή την θέληση. Μπορεί να σκεφτεί καθαρά και να σχεδιάσει μπροστά αλλά δεν εμπλέκεται συναισθηματικά και ούτε αισθάνεται ότι πρέπει να δράσει κατευθείαν.

Είναι αρκετά ευαίσθητος, όταν ακούει άσχημα νέα και, όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα άσχημο γεγονός ενός φίλου του, δεν ξέρει πώς να φερθεί ή τι ακριβώς να κάνει για να βοηθήσει. Μπορεί να ντραπεί που δεν εκφράζει θλίψη αλλά την ίδια στιγμή θα σκεφτεί ότι πάλι καλά η δικιά του οικογένεια είναι μια χαρά.

Δεν έχει πρόβλημα να παίρνει αποφάσεις αλλά χρειάζεται χρόνο. Ο φλεγματικός τύπος είναι αρκετά ψύχραιμος και μπορεί να είναι ήρεμος ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά. Βρίσκει την πιο ασφαλή λογική, σκέφτεται λίγο και μετά δρα. Αποφεύγει τις ανησυχίες και προτιμάει την απλότητα.

Είναι χοντρόπετσος και δεν τον ενοχλούν οι προσβολές, παρόλο που τις παρατηρεί. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να προσβληθεί από την αγένεια των άλλων. Δεν δέχεται πολλά αστεία και δεν θα το δείξει εκείνη την ώρα. Σπάνια χάνει την ηρεμία του λόγω της γλυκύτητας και του μεγάλου αυτό-έλεγχου που διαθέτει.

Ενώ είναι ευχάριστος, παθητικός, ειρηνικός, χαρούμενος και διπλωμάτης μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά και να γίνει τεμπέλης, μαλθακός, εγωιστής, δειλός και αδιάφορος.

Κλείνοντας θα σας πω ότι κάθε τύπος του Ιπποκράτη αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο της φύσης όπως και στην αστρολογία.

Ο Αιματώδης αντιστοιχεί στο στοιχείο της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) και σαν μέρος του σώματος αντιστοιχεί στην καρδιά.

Ο Χολερικός αντιστοιχεί στο στοιχείο του αέρα (Υδροχόος, Ζυγός, Δίδυμοι) και σαν μέρος του σώματος αντιστοιχεί στο συκώτι.

Ο Φλεγματικός ανήκει στο στοιχείο της Γής (Ταύρος, Αιγόκερως, Παρθένος) και το μέρος του σώματος που αντιστοιχεί είναι το στομάχι και ο σπλήνας.

Ο Μελαγχολικός που ανήκει στο στοιχείο του νερού (Ιχθύες, Καρκίνος, Σκορπιός) και αντιστοιχεί στα νεφρά.

Πηγή: Τάο και Ομοιοπαθητική- Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος


©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved